Ucraina construiește prima școală complet subterană pentru a-și proteja copiii de rachetele rușilor
Peste 1.300 de școli au fost complet distruse în Ucraina de la începutul războiului, iar altele au fost grav avariate de bombardamente. Astfel, pentru mii de elevi din Ucraina și pentru cadrele didactice, metroul subteran a devenit locul în care se face educația școlară. Pentru a-și proteja copiii de atacurile rușilor, autoritățile ucrainene au decis să contruiască o școală complet subterană într-unul din orașele cel mai grav afectate de război: Harkov, relatează The Guardian.
„Vor învăța în siguranță”
Metropola de est din Ucraina, Harkov, va construi prima școală complet subterană a țării pentru a proteja elevii de frecventele atacuri cu bombe și rachete ale Rusiei, a anunțat primarul orașului.
„Un astfel de adăpost va permite miilor de copii din Harkov să-și continue educația față în față cu profesorii, în siguranță, chiar și în timpul amenințărilor cu rachete”, a scris primarul Ihor Terekhov pe aplicația de mesagerie Telegram, completând că noua școală va „îndeplini cele mai moderne cerințe privind structurile de protecție”.
„Harkov este cel mai inteligent oraș din Ucraina datorită comunității sale educaționale”, a mai spus primarul.
De-a lungul celor aproape 20 de luni de război, multe școli au fost forțate de situație să continue actul educațional online.
Harkov a organizat aproximativ 60 de săli de clasă, pentru mai bine de 1000 de elvi, în stațiile de metrou din oraș înainte de 1 septembrie, data la care în Ucraina a început noul an școlar.
7.000 de copii, în stațiile de metrou
Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, avea o populație de peste 1,4 milioane de locuitori înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.
Orașul se află la mai puțin de 35 km de granița cu Rusia și a fost supus aproape zilnic atacurilor rusești cu rachete, care au lovit de multe ori înainte ca locuitorii să ajungă în adăposturi.
Anul trecut, 160.000 de oameni dormeau în stațiile de metrou, în subteran, iar printre aceștia erau și 7.000 de copii.
„Am făcut activități, ne-am jucat, am cântat cu ei în acea perioadă – și, când noul an școlar era în fața noastră, ne-am întrebat: dacă am putea să o facem din nou, dar într-un mod mai organizat?”
Deocamdată nu există detalii privind momentul în care școala subterană va fi deschisă și deci dată în funcțiune.