O viață nouă, în România! Zeci de bebeluși ucraineni se nasc la noi în țară

Există viață, există speranță, bucurii, și în vreme de război. Fugiți dintr-o țară bombardată, în ruină, mii de ucraineni iau totul de la zero în România. Se angajează aici, își fac prieteni, copii merg la școală, mulți se nasc, fac primele vaccinuri și primii pași pe pământ românesc.

Dr. Carmen Zaboloteanu de la Maternitatea din Botoșani
Dr. Carmen Zaboloteanu de la Maternitatea din Botoșani

Multe refugiate nasc prematur

O femeie refugiată din Ucraina și-a născut cel de-al patrulea copil la Maternitatea din Botoșani, cu ajutorul medicului Carmen Zaboloteanu. Băiețelul a venit pe lume puțin înainte de termen și a avut nevoie de suport respirator, cât să prindă putere, anunța marți după-amiaza Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. Anxietatea pe care i-a declanșat-o războiul și drumul lung pe care l-a parcurs din Harkov până la noi i-au afectat mamei sarcina. „Viața răzbate, iată! În Ucraina, tot mai multe femei nasc prematur din cauza frigului, infecțiilor, anxietății, alimentației deficitare”, atrage atenția Gabriela Alexandrescu.

Primele vaccinuri, primii pași pe pământ românesc

Alți nou-născuți ucraineni primesc în România primele vaccinuri, vitale. Este cazul unei fetițe de doar 10 zile, din Kiev, care fusese externată din maternitate fără să i se fi făcut vaccinurile. „M-am gândit deseori în zilele acestea că, în timp de război, alăptarea salvează vieți! Dar mai ales astăzi, când am consultat probabil cel mai mic refugiat de război, o fetiță de 10 zile. Posibil ca maternitatea din Kiev în care s-a născut să nu mai existe, dar mama știa sigur că trebuie să găsească o altă maternitate unde să-și vaccineze pruncul. A acceptat cu greu pamperși și cele câteva lucruri, sugerând că ar trebui să-i dăm cuiva care are mai mare nevoie”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog la maternitatea din Botoșani.

Anamaria a botezat copilul unei refugiate, la București
Anamaria a botezat copilul unei refugiate, la București

Unii bebeluși ucraineni sunt botezați pe pământ românesc și se înrudesc cu noi. Anamaria, director de resurse umane la o companie din București, povestește că a primit în casa ei o tânără mămică fugită din Odesa doar cu hainele de pe ea, cu bebelușul de 3 luni în brațe și cu o pungă în care pusese câteva lucruri pentru copil. „ Eu și familia mea am ajuns să îi cunoaștem pe Svetlana și Yaroslav în seara de 27 Februarie, la ora 20.54, când au ajuns în fața porții noastre. O mămică în ochii căreia citeam teamă, disperare, epuizare, neputință, în brațe cu un copil mic blond ca un soare și cu niște ochi albaștri pătrunzători. Am avut cu el din primul moment o chimie, s-a creat o legătură pe care nu prea știu cum s-o definesc. Cred că Yaroslav ne-a ales pe noi și ne-a oferit onoarea să-i fim nași de botez, câteva săptămâni mai târziu”, spune Alexandra.

S-au înființat joburi pentru ucraineni

Anastasia Kulakova este primul refugiat angajat la Poșta Română.
Anastasia Kulakova este primul refugiat angajat la Poșta Română.

Aproape jumătate dintre angajatorii români spun că sunt dispuși să angajeze cetățeni ucraineni, iar acest lucru se reflectă și în oferta de locuri de muncă. Potrivit eJobs, în luna martie, 3,5% din numărul de joburi a fost pentru refugiați. Totuși, 9,4% dintre angajatori susțin că au renunțat la a mai angaja ucraineni pentru că au fost dați înapoi de formalități. Anastasia Kulakova, o femeie din Kiev, este primul angajat la Poșta Română. Până ca țara ei să fie atacasă de Rusia, femeia ocupa funcția de director comercial în cadrul Loteriei Naționale a Ucrainei. „Cu o bogată experiență profesională acumulată în sectorul corporate, noua angajată își va reorienta activitatea, urmând să lucreze, de azi, în domeniul serviciilor poștale internațional”, a anunțat luni, printr-un comunicat, Poșta Română. Și alte instituții au angajat ucraineni. Anna a ajuns pe scena Operei Naționale Române din Cluj, Irina Poshtariuk, din Kiev, cântă acum la Ateneul Național și la Opera Română din Iași.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net