Genocidul din Darfur, plănuit de preşedintele Sudanului

Ultima actualizare:

    Omar el-Bashir este liderul celei mai mari ţări africane (sursa foto: EPA)
Omar el-Bashir este liderul celei mai mari ţări africane (sursa foto: EPA)

Preşedintele în funcţie al Sudanului, Omar el-Bashir, a devenit luni primul şef de stat din lume acuzat de genocid de către Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, pentru conflictul din Darfur.

Potrivit judecătorilor CPI, Bashir a organizat epurarea etnică din Darfur, regiune în vestul ţării, conflict care durează din 2003 şi în timpul căruia au murit peste 300.000 de oameni şi alţi 2,5 milioane au devenit refugiaţi.

Preşedintele Sudanului a respins toate acuzaţiile, a spus că nu se va prezenta în faţa Curţii şi a apreciat decizia CPI, singura Curte independentă din lume în măsură să judece genocide, crime împotriva umanităţii şi crime de război, drept "lipsită de valoare". Pe numele lui Omar el-Bashir existau deja un mandat de arestare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Darfur, scrie Adevărul.

Conflictul din Darfur

Procurorii CPI anchetează din 2005 cazul Darfur, o regiune sudaneză afectată din 2003 de război civil. Populaţia non-arabă din vestul Sudanului, minoritară etnic, a cerut în 2003 regimului aflat la putere să pună capăt deceniilor de ignorare a localnicilor din acele regiuni. În acest sens, a fost organizată o grupare rebelă gata să ceară pe cale armelor drepturilor minoritarilor.

Ca să oprească revolta, autorităţile sudaneze au înfiinţat o miliţie arabă numită Janjaweed, pe care a trimis-o în Darfur, din sat în sat. În satele alese pe baza compenenţei etnice, militarii au omorât, violat şi torturat localnicii care au făcut parte din grupurile etnice Fur, Masalit şi Zaghawa, toate acţiunilor fiind parte a unei politici genocidale de epurare etnică pusă la cale de preşedintele Sudanului.

ONU susţine că 300.000 de oameni au murit de la începutul conflictului din Darfur şi alte 2,5 milioane au fugit. Liderii sudanezi spun că numărul victimelor nu trece de 10.000. În acest moment, luptele au încetat oficial şi se încearcă să se ajungă la un acord, dar observatorii din Sudan spun că mai există ciocniri.

Ascensiunea lui Omar el-Bashir

Bashir s-a născut în 1944 în nordul Khartoumului. Fiul unui mic fermier, a urmat Academia Militară din Sudan în 1966 şi a fost ofiţer de carieră, după care a devenit general. În iunie 1989 a dat jos guvernul democratic al premierului Sadeq al-Mahdi. In octombrie 1993 a dizolvat junta militară care l-a adus la putere şi s-a autoproclamat preşedintele celei mai mari ţări africane. În ciuda acuzaţiilor CPI şi a crizei din Darfur, Bashir a fost reales în luna mai preşedintele Sudanului, în primele alegeri libere din ultimii 24 de ani.

Urmăreşte un documentar de 10 minute despre conflictul din Darfur:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net