Gripă 2020. Cum folosești corect măștile și mănușile chirugicale de unică folosință

Ultima actualizare:

    Măștile chirugicale de unică folosintă costă ieftin și se găsesc la orice farmacie
Măștile chirugicale de unică folosintă costă ieftin și se găsesc la orice farmacie

Sezonul de gripă 2020, care a debutat la sfârșitul acestei luni, a umplut spitalele, a închis școli și grădinițe, iar virusul a făcut deja patru victime. Ca să eviți îmbolnăvirile, ar trebui să știi, în primul rând, cum să folosești corect măștile și mănușile chirugicale de unică folosință. Iată cum le porți, unde le găsești și cât costă!

În fiecare an, la debutul sezonului de gripă și răceală farmaciile sunt luate cu asalt, iar stocul de măști de protecție se epuizează rapid. Mai nou, se pare că în acest sezon și mănușile chirurgicale sunt la mare căutare.

Măștile de protecție pe care le pui pe față -  la nas și la gură - te feresc, într-o oarecare măsură, de viruși, dacă știi cum să le porți corect.  În primul rând, trebuie să știi că masca se poartă atât acasă, dacă în familia ta există o persoană bolnavă, cu care intri în contact, cât și pe stradă sau în alte spații publice: mijloace de transport în comun, săli de spectacol, magazine, spații înguste și aglomerate. Măștile de protecție te apără de stropii de salivă pe care îi aruncă o persoană care strănută, tușește sau vorbește spre tine. Însă, pentru asta, va trebui să-ți acoperi atât gura, cât și nasul. Atenție! Nu purta masca pe cap, pe frunte sau sub bărbie! Sunt persoane care procedează în acest fel deoarece materialul din care sunt confecționate le împiedică să respire în voie și mai fac, din când în când, pauze. Din păcate, în aceste pauze poți contacta virusul.

Gripă 2020. „Traseul” virușilor de la bolnavi la persoane sănătoase

Masca de unică folosință te împiedică să atingi cu mâna murdară gura și nasul. De cele mai multe ori, contactăm virușii punând mâna pe obiecte sau suprafețe infestate, atinse înainte de persoane bolnave. Imaginează-ți următorul scenariu: o persoană bolnavă de gripă strânută ducând mâna la gură. Stropii de salivă ajung pe palmă. Apoi, bolnavul pune mâna pe o suprafață pe care o vei atinge și tu. Ce crezi că se întâmplă? Ai luat și tu virusul pe mână. Iar dacă nu porți mască, este doar o chestiune de timp până când vei duce, involuntar, mâna la nas, la gură sau la ochi. În tot acest timp, îți porți masca de protecție sub bărbie ca să respiri în voie.

Ce sunt măștile de protecție

Măștile chirurgicale de unică folosință sunt confecționate din trei straturi de material care sunt separate, în așa fel încât să ofere o bună protecție, dar și o bună filtrare a aerului. Se adaptează perfect feței și se prind după urechi cu două mici elastice. Măștile de protecție sunt de mărime universală, iar după ce se folosesc o singură dată, se aruncă la gunoi. În funcție de cum sunt vândute (la cutie sau la bucată) măștile chirurgicale de unică folosință costă de la câțiva bani la 20-30 de lei (o cutie cu peste 100 de bucăți).

Cum te protejează de gripă mănușile chirurgicale de unică folosință

Mănușile chirurgicale se găsesc la orice  farmacie și nu trebuie să fie, neapărat, sterile. Important este ca ele să te ferească de virușii care se găsesc pe suprafețe, iar apoi să poată fi aruncate la gunoi. În autobuz, de exemplu, dacă te ții de o bară sau un mâner pe care l-a atins și o persoană bolnavă, riscul să iei gripă este destul de mare. Mănușile pe care le porți te vor feri de îmbolnăvire, iar asta pentru că odată ce ai ajuns la destinație, le scoți de pe mâini și le arunci la gunoi. Important este să le scoți rulându-le de la încheietura mâinii înspre degete, în așa fel încât să nu atingi zonele posibil contaminate. Mănușile chirurgicale de unică folosință se vând de cele mai multe ori la cutie, dar le găsești și la bucată. Prețul este între 15 și 30 de lei pentru un set de 100 de bucăți.

Alte metode de prevenție a gripei 

Sezonul de gripă 2020 a debutat mai târziu în acest an, dar se pare că o face în forță. Pe lângă măști și mănuși chirurgicale de unică folosință, pe care ar trebui să le purtăm în spațiile publice, mai există și alte modalități prin care putem preveni boala. Specialiștii și medicii ne recomandă vaccinarea antigripală, să ne spălăm mai des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să nu împrumutăm sau să folosim produsele de igienă ale altor persoane (prosop de față, periuță de dinți, produse de machiaj etc), să nu bem după alte persoane sau să mâncăm cu aceleași tacâmuri, dacă nu sunt bine spălate. Nu în ultimul rând, dacă ai un copil la creșă sau grădiniță, încearcă să-l ții cât mai mult acasă – dacă ai cu cine să-l lași. Evită să mergeți în această perioadă în parcuri, la locuri de joacă aglomerate, piscine închise, film, teatru sau alte spectacole de unde cel mic ar putea contacta virusul.

Citește și: 

Gripa 2020. Lista școlilor și grădinițelor închise 1 - 3 zile în Capitală

Gripa 2020. Şcolile din Constanţa au primit covoraşe dezinfectate pentru a preveni gripa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net