Ieri, profesor, azi, la mila trecătorilor
Cadru didactic universitar, inginer, doctorand, cercetător ştiinţific, iar acum... "cerşetor"! Este doar rezumatul cutremurătoarei poveşti de viaţă a profesorului bucureştean Ion Şuţă. Sărăcia, dar mai ales cumplita boală Parkinson, l-au condamnat la umilinţă, apelând la mila altora, prin pieţe şi intersecţii.
L-am întâlnit în intersecţie, la Băneasa. Stă sprijinit de un stâlp cu o coală A4 în mâini.
Nu spune nimic, pentru că se teme să nu se facă de râs. Nu poate să cerşească. Dar pe hârtie scrie totul despre viaţa lui.
De când a fost diagnosticat cu Parkinson, viaţa lui Ion Şuţă (64 de ani) a devenit un adevărat calvar. Cu alte două operaţii abdominale, precum şi cu o boală a sângelui numită „poliglobulie", Ion Şuţă a ajuns de nerecunoscut.
„Medicii mi-au propus să-mi pună un fileu din plastic pentru toată cavitatea abdominală, iar dantura s-a măcinat din cauza clănţănitului, în crizele de Parkinson", ne-a arătat Ion Şuţă.
Numai o operaţie la Viena, deloc ieftină, l-ar mai ajuta. 50.000 de euro! Atât costă implantul unui stimulator pe creier.
„Am tot ce mai aveam, m-am împrumutat pe unde am putut şi am reuşit să strâng 25.500 de euro.Îmi mai trebuie încă pe atât. Ies prin intersecţii, pe la marile magazine, tot sperând că voi găsi persoane inimoase. Lumea nu stă să mă asculte şi mă tratează ca pe orice cerşetor. Odată a trecut unul cu o maşină de lux, a deschis geamul în scârbă şi mi-a aruncat o monedă de 10 bani. I-am luat...", oftează bătrânul.
«A fost cel mai bun elev!»
Ion Şuţă a fost unul dintre cei mai buni elevi din clasa profesorului Vasile Ciocârlan de la catedra de Botanică.
„Ne-am înţeles minunat, drept dovadă că am păstrat legătura atâţia ani. Necazul l-a atins mult mai târziu, când nu mai era în învăţământ. Îmi pare nespus de rău şi vrem să ajutăm şi noi cu ce putem", ne-a mărturisit profesorul Ciocârlan.
Profesorul de Viticultură Liviu Dejeu, de la Universitatea de Agronomie din Capitală: „Eu am intrat în învăţământ în ‘76, Ion Şuţă a venit un an mai târziu. Pot să spun că ne-am făcut ucenicia în învăţământ împreună. Am făcut şi practică împreună, datorită meritelor deosebite, dânsul a devenit şeful fermei experimentale de la Băneasa".
Au început protestele profesorilor
Profesorii au ieşit ieri în stradă, dar nu în număr foarte mare, pentru că nu aveau autorizaţiile necesare. Ei cer salarii mai mari şi sunt împotriva disponibilizării a 17.000 de angajaţi din Educaţie.
Astăzi, 5.000 de profesori din judeţul Buzău au anunţat că închid şcolile pe termen nelimitat. Joi, sunt programate pichetări în judeţele Călăraşi şi Bistriţa-Năsăud, iar în Capitală, acţiunile de protest vor începe abia săptămâna următoare. Şi studenţii se alătură profesorilor.