Înghiţiţi de mâlul toxic, au luat viaţa de la zero

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În 4 octombrie 2010, Kolontar şi Devecser, două comune din Ungaria, au fost înecate într-un puhoi de mâl toxic. 700.000 de metri cubi de apă otrăvitoare au scăpat din rezervoarele unei fabrici de aluminiu şi au omorât zece persoane, au rănit 90 de persoane şi au distrus zeci de case. La un an de la potopul roşu, viaţa continuă în Kolontar şi Devecser.

La prima vedere, comuna Kolontar îşi vede de viaţa linişti­tă. Cei care au fost aici după ca­­tastrofa de la 4 octombrie 2010 descoperă un sat parcă mutat de o mână nevăzută puţin mai la deal.

Adevărul despre urmele lăsate de "Apocalipsa ro­şie" îl vezi doar pe chipurile supravieţuito­rilor. Erji Iohas, o tânără de 30 de ani din Kolontar, mamă a doi copii înainte de "Apocalipsa roşie", a fost cea mai încercată persoană.

simeon stalpnicul png

Una dintre fetiţe, în vârstă de 14 luni, a murit în timpul dezastrului, iar fiica mai mare, de patru ani, a fost la un pas să îşi piardă vederea.

„Am văzut cu ochii mei ce înseamnă un dezastru. Totul a început cu o bubuitură. Eram în bucătărie. După cinci minute, casa noastră era plină de mâl roşu. Am sărit să le salvez pe fete. Pe micuţa de 14 luni o ţineam în mâna dreaptă, iar pe cea de patru ani, în mâna stângă. Apa m-a doborât. Până să mă ridic, apa o luase pe Aloncsio", spune înlăcrimată Erji Iohas.

Erji Iohas a pierdut o fetiţă în dezastrul de anul trecut. Acum aşteaptă un băieţel

simeon stalpnicul png

Acum, femeia e gravidă în opt luni şi urmează să aducă pe lume un băieţel. La fel ca şi ceilalţi locatari din Kolontar, unguroaica a primit o ofertă în urma catastrofei din partea statului maghiar.

A avut de ales între o casă nouă, copie identică a locuinţei devastate de apă, sau bani pentru a începe o nouă viaţă unde doreşte ea în Ungaria.

„Nu am cum să plec din Kolontar. Aici e înmormântată Aloncsio. În urmă cu zece ani am mai avut un fiu, care a fost călcat de tren. Ăsta e un semn că trebuie să rămân aici", mai spune Erji Iohas.

Doar 30 de persoane din cele 800 afectate au ales să se mute în alte oraşe. Ceilalţi au stat lângă muncitori şi au văzut cum li se ridică noile case. Autorităţile maghiare au început cu un recensământ atent al celor care au rămas fără casă sau au fost răniţi în timpul deversării, pentru a preveni orice tentativă de fraudă.

O cincime din casele din Kolontar au fost dărâmate de autorităţi, ca oamenii să nu mai vadă vreodată locul unde puteau să moară

simeon stalpnicul png

Reconstrucţia a costat 130 de milioane de euro, în total, iar o casă cu patru camere a costat statul 55.000 de euro. Apoi, autorităţile maghiare au excavat 30 cm de pământ de pe toate hectarele afectate de apa alcalină.

Dacă stratul superior nu ar fi fost scos, cerealele nu ar mai fi crescut niciodată aici şi altă pacoste s-ar fi abătut asupra comunei: sărăcia!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net