2023, cel mai fierbinte an din ultimii 125.000 de ani. Ce urmează

Luna octombrie 2023 bate toate recordurile de căldură. Oamenii de știință au transmit că a fost cea mai călduroasă lună din ultimii 220 de ani, iar anul 2023 din care mai avem de parcurs 53 de zile are mari șanse să fie declarat cel mai călduros an din ultimii 125.000 de ani. Căldura globală suplimentară generată de fenomenul El Nino „se adaugă la creşterea constantă a încălzirii cauzate de om," a transmis Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

Sursa foto: EPA-EFE
Sursa foto: EPA-EFE

Octombrie 2023 a spublerat recordul din 2019. Diferența este uriașă

Oamenii de știință de la programul european Copernicus, care coordonează inclusiv sateliții de observare a climei, spun că luna octombrie a depășit cu +1,7 grade temperaturile medii de acum 100 de ani și, deși încă nu este clar dacă noiembrie și decembrie se vor încadra în aceeași tendință, sunt siguri că 2023 va deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată, de când se fac măsurători meteo.

Luna trecută a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a transmis Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

„Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriaşă", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind "foarte extremă".

La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafaţă în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeaşi lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o defineşte ca fiind perioada preindustrială.

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum "aproape sigur" că va fi cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S într-un comunicat, citat de Agerpres.

Fenomene extreme din ce în ce mai distructive

„Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani", a declarat Burgess.

Datele pe termen mai lung ale IPCC, panelul ştiinţific al ONU privind clima, includ citiri din surse precum carote de gheaţă, inele de copaci şi depozite de corali.

Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a mai depăşit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.

„Septembrie ne-a surprins cu adevărat, aşa că, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să se prăbuşească şi mă surprind mai puţin decât în urmă cu o lună", a declarat Burgess.

Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat:

„Cei mai mulţi ani El Nino sunt acum recorduri, deoarece căldura globală suplimentară a El Nino se adaugă la creşterea constantă a încălzirii cauzate de om."

Schimbările climatice alimentează fenomene extreme din ce în ce mai distructive.

În acest an, acestea au inclus inundaţii care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură severe în America de Sud şi cel mai grav sezon de incendii de vegetaţie înregistrat vreodată în Canada.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net