Record absolut de turiști în Grecia. Depășește cu mult populația României

Numărul turiştilor străini care au vizitat Grecia de la începutul anului şi până în prezent a atins un nivel record, în pofida incendiilor şi caniculei care au lovit ţara în perioada estivală, arată datele statistice publicate luni, informează AFP, citată de Agerpres.

Santorini, Oia FOTO Shutterstock

În perioada cuprinsă între începutul lunii ianuarie şi sfârşitul lunii august, un număr de 22,65 milioane de turişti au vizitat ţara mediteraneană renumită pentru insulele sale din Marea Egee şi site-urile antice, precum Acropola ateniană, în creştere cu 18,4% comparativ cu perioada similară din 2022, a informat Banca centrală a Greciei.

Record absolut, într-un an marcat de incendii devastatoare

Numărul de vizitatori înregistrat în primele opt luni ale anului este mai mare decât recordul absolut, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2019, când Grecia a fost vizitată de 21,84 milioane de turişti. Ulterior, sezoanele turistice din 2020 şi 2021 au fost puternic afectate de restricţiile de călătorie introduse pentru a lupta cu pandemia de Covid-19.

În contextul în care industria turistică reprezintă motorul economiei Greciei, sezonul 2023 a fost marcat de incendii devastatoare provocate de unul dintre cele mai lungi episoade de caniculă cu care s-a confruntat Grecia. Aceste incendii, declanşate de temperaturi care local au depăşit 46 de grade Celsius, au afectat în special unele dintre principalele destinaţii turistice, precum insula Rodos, din Marea Egge (sud-est), şi Corfu, în Marea Ionică (nord-vest).

În luna iulie, zeci de mii de persoane, printre care şi numeroşi turişti, au fost evacuați de pe cele două insule odată cu avansul flăcărilor.

În luna august, incendii violente au lovit din nou Grecia.

August, apogeul sezonului turistic 

Cu toate acestea, numai în luna august, care în mod tradiţional este perioada de apogeu a sezonului turistic în zona mediteraneană, numărul turiştilor străini a atins 6,48 milioane, adică o creştere de 10,4% comparativ cu 2022.

Totuşi, în luna august 2019, turiştii străini au fost puţin mai numeroşi, de 6,76 milioane.

Turiştii proveniţi din SUA au fost mai mulţi în acest an, cu o creştere de 50,3% în luna august comparativ cu luna august a anului trecut.

Într-o ţară unde activitatea turistică reprezintă aproximativ un sfert din PIB, unii denunţă însă flagelul „turismului excesiv” pe anumite insule şi preţurile exorbitante pe alte insule precum Mykonos şi Santorini.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plase de umbrire solutia protejare   legume   foto alina mitran (3) jpeg
image
image
image
image
image
image
portofel cu bani pixabay jpg
pana de curent jpeg
gentiana planta freepik jpg
iluzie jpg
recolta castraveti 1540x866 jpg
ceo google ciolacu jpg
giulia farnese colaj captura video jpg
trump 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net