Temperatură record la sol, în Dolj! S-au înregistrat 70 de grade celsius, iar autoritățile sunt disperate: „Avem nevoie de apă”

În localitatea Călărași, din județul Dolj, situația a devenit îngrijorătoare, mai ales pentru fermieri. La orele prânzului s-au înregistrat 70 de grade celsius la sol, iar la ora 17:00 temperatura scăzuse la puțin sub 60. Primarul comunei, Sorin Sandu, este cel care a avut ideea. Acum, oficialul mărturisește cu îngrijorare că locuitorii vor fi grav afectați.

seceta extrema incalzirea globala jpeg

Primarul Sorin Sandu a verificat, cu ajutorul a două termometre, nu doar temperatura solului, ci și temperatura aerului, iar ambele valori au fost extrem de mari.

S-ar putea să te mai intereseze și:  Primul oraș din România care a pierdut lupta cu seceta. Apa e furnizată cu porția

„Am verificat cu două termometre și era de așteptat, pentru că și în alți ani au fost astfel de temperaturi. Într-adevăr, la ora 13:00 erau 70 de grade la sol și 41 de grade la umbră, iar la ora 17:00 încă erau 60 de grade la sol și 39 de grade la umbră. Problema reală este nu numai temperatura asta zilnică - și este prima zi! Imaginați-vă că în zilele următoare solul se va încălzi și mai tare, iar temperaturile vor crește”, a declarat oficialul, la Digi24.

Nu doar temperaturile ating valori record! Dunărea, la cel mai mic nivel. Cum este afectată agricultura?

Mai mult decât atât, situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Dunărea a ajuns la sub 2.000 de metri cubi/secundă, motiv pentru care sistemele de irigații nu mai funcționează, din cauza lipsei de apă. În ultimii ani și apa potabilă a devenit o adevărată problemă, nu doar cea folosită la sistemele de irigații și așa puține, căci nivelul continuă să scadă din ce în ce mai mult.

Nu rata nici: Agricultorii cer declararea stării de calamitate. Ce soluții au guvernanții

„Situația este extrem de gravă, pentru că și pânza freatică a scăzut în ultimul deceniu cu 1-2 metri, în ultimii 40 de ani cu aproape 4 metri, iar acum imaginați-vă că scot apă din fântână - acolo unde mai este pânză freatică - o apă la 14 grade, care este aruncată pe un sol la 80 de grade. Imaginați-vă ce se întâmplă cu o plantă udată cu apă din fântână în miezul zilei.

Toți agricultorii de aici sunt împrumutați sau s-o spunem pe șleau - au luat pe datorie de la magazine. Dacă nu-și vând produsele, vor intra în faliment și magazinele, și ei. Imaginați-vă că peste două luni vor trebui făcute arăturile de toamnă și va trebui însămânțat. Cu siguranță vom avea probleme și în ceea ce privește înființarea noilor culturi, mai ales că prognozele nu ne încurajează.

Deci, avem nevoie de foraje la adâncime, avem nevoie de apă adusă din surse precum Dunărea sau găsite alte soluții care să vină gravitațional, din Olt, din Jiu, nu știu de unde, pentru că altfel, Dăbuleniul, Călărașiul, localitățile din Sahara Olteniei, unde sunt peste 40.000 de hectare de nisip, sunt condamnate să plece la muncă în străinătate”, a mai adăugat edilul localității, potrivit sursei citate anterior.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net