Agricultorii cer declararea stării de calamitate. Ce soluții au guvernanții

Pământul se usucă pe arii întregi, culturile sunt compromise în multe județe din țară. Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate pentru judeţele din sudul ţării, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, dar şi pentru zone extinse din Moldova. 

Lacul Hălceni din Iași a secat în proporţie de aproape 60%
Lacul Hălceni din Iași a secat în proporţie de aproape 60%

Aici, spun fermierii, culturile au fost afectate între 40 şi 80% - cele de toamnă şi chiar în proporţie de 100% dacă ne referim la culturile de primăvară. Potrivit Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, acest lucru ar trebui să se facă până pe data de 31 iulie. Dacă se va declara starea de calamitate, fermierii nu vor mai fi nevoiți să plătească taxe şi impozite la ANAF pentru investiţiile făcute şi în acelaşi timp să-şi renegocieze contractele cu clienţii dacă nu mai pot livra marfa promisă.

Ministrul agriculturii, Petre Daea a făcut în ultimele zile un tur de forță în 10 județe din sudul și estul țării pentru a vedea personal ravagiile făcute de secetă. La Buzău, ministrul a ajuns noaptea, dar asta nu l-a oprit din a merge direct pe câmp să evalueze pagubele, la lumina lanternelor. 

Ministrul Petre Daea, în vizită fulger prin județele din sudul țării
Ministrul Petre Daea, în vizită fulger prin județele din sudul țării

Iată ce a declarat în ședința de guvern de ieri: „Toate culturile care sunt în sistem irigabil și au fost irigate și au stare de vegetație corespunzătoare. Problema e pe suprafețe din afara sistemului de irigație. Aici, pe zone restrânse, avem de-a face cu compromitere totală pentru culturile de primăvară, porumbul și floarea-soarelui, iar în alte zone sunt grade diferite de afectare. Am dispus la fața locului să continuăm și să mărim capacitatea de irigare acolo unde se poate, prin suplimentarea de agregate. În al doilea rând, am introdus în dispozitivul de lucru specialiști pentru a măsură, vedea, evalua fiecare parcelă că să se constate ce s-a pierdut efectiv.” 

De asemenea, fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă şi să schimbe destinaţia culturii afectate de secetă, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, odată cu intrarea în vigoare a ordinului comun emis de miniştrii Agriculturii şi Internelor, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. 

Algele au invadat sudul litoralului românesc

Pe cât sunt de deranjante pentru turiști, pe atât sunt de sănătoase pentru biodiversitatea Mării Negre. Algele au devenit o problemă în ultimele zile pentru oamenii care au venit să petreacă vacanța pe litoralul românesc. Mai ales în stațiunile din sud, plantele marine au format munți și, cum stau în soare, au început să și miroasă urât, spre nemulțumirea turiștilor. Aceștia acuză autoritățile locale că nu se ocupă de curățenia plajelor. 

Algele au invadat stațiunile din sudul litoralului
Algele au invadat stațiunile din sudul litoralului

Administratorii plajelor private au datoria să le păstreze curate, însă angajaţii de la Apele Române sunt obligaţi, conform legii, să cureţe algele. Nu o pot face însă pe timpul zilei, din motive de siguranță pentru cetățeni. De la începutul sezonului estival și până în prezent, au fost adunate de pe întreg litoralul românesc aproximativ 2.000 de tone de alge, iar 800 de tone au strânse doar în ultima săptămână. Totuși, cei mai mulți turiști sunt nemulțumiți și spun că este ultimul an în care își petrec vacanța pe litoralul românesc.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net