26 septembrie 1983, ziua când omenirea s-a aflat în pragul distrugerii

Ultima actualizare:

    În 1983, soarta întregii omeniri a stat în mâinile unui singur omFoto Getty
În 1983, soarta întregii omeniri a stat în mâinile unui singur omFoto Getty

În timpul Războiului Rece, un conflict aparent tacit între Statele Unite și Uniunea Sovietică, au existat numeroase momente de tensiune care ar fi putut duce omenirea la un pas de dezastru. Unul dintre aceste momente, dar despre care nu prea se vorbește, a fost ziua de 26 septembrie 1983, când un militar rus a salvat practic omenirea de la distrugere totală.

În timpul Războiului rece, a existat tendința de a-i idealiza prea mult pe americani și de a-i pune într-o lumină nefavorabilă pe ruși. Paradoxal. Un rus a fost cel care a salvat omenirea în anul 1983. Acesta se numea Stanislav Petrov și era locotenent-colonel în serviciile secrete sovietice, potrivit Daily Mail. În noaptea de 26 septembrie, acesta ar fi trebuit să aibă liber, dar i s-a cerut să-i țină locul unui ofițer care a fost bolnav în acea zi. Sarcina lui era de a supraveghea ecranele pe care erau afișate imagini cu baza americană de rachete nucleare. Aceste imagini erau transmise prin sateliți lansați special pe orbită pentru a spiona armamentul american. Militarul trebuia să fie atent dacă se întâmplă ceva neobișnuit.

Stanislav Petrov
Stanislav Petrov

O rachetă balistică intercontinentală ar fi putut ajunge din Statele Unite în Uniunea Sovietică (și invers) în 12 minute. Astfel, în cazul nefericit al unui atac reciproc, doar câteva secunde făceau diferența dintre viață și moarte. În acea noapte, sistemele de supraveghere sovietice au anunțat un atac nuclear venit din partea americanilor.

Stanislav Petrov a fost curprins de uimire și teamă inițial. A încercat totuși să își păstreze calmul. A observat că în ciuda alertelor luminoase și sonore, ecranele nu arătau niciun semn al unei lansări de rachete. Acesta lucru l-a făcut să creadă că ar putea fi o eroare de sistem, așa că a decis să aștepte. Sistemul îl tot avertiza că americanii au lansat a doua rachetă, apoi o a treia, a patra etc. Pentru Petrov era pur și simplu lipsit de sens. În cazul lansării unui atac nuclear, americanii nu ar fi trimis un număr atât de mic de rachete. Strategia era bine cunoscută pe-atunci – o agresiune nucleară nu putea să aibă loc decât printr-un atac în masă.

Rachete balistice din anul 1965
Rachete balistice din anul 1965

Petrov a continuat să aștepte, dar nu fără a fi înăbușit de propria-i sudoare din cauza situației deosebit de tensionate. Pe măsură ce secundele treceau, el a observat că primele rachete ar fi trebuit deja să lovească Moscova dacă ar fi fost reale. Din fericire, nimic nu s-a întâmplat. Totul a fost o alarmă falsă. Mai târziu, s-a constatat că ceea ce a produs alarma falsă au fost niște simpli nori de înaltă altitudine. Dacă Petrov nu și-ar fi păstrat cumpătul, omenirea ar fi fost distrusă.

Aceasta este povestea omului care a salvat umanitatea

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net