550 de oameni au murit la Mecca, în timpul pelerinajului. Temperaturile au depășit 50 de grade

550 de pelerini și-au pierdut viața în timpul pelerinajului de le Mecca din cauza temperaturilor-record. Cel puțin 323 dintre cei care au murit sunt egipteni. Temperaturile au atins, luni, 51,8 în zona de la Marea Moschee din Mecca, a anunţat Centrul Naţional de Meteorologie din Arabia Saudită.

A început pelerinajul de la Mecca Foto: Profimedia
A început pelerinajul de la Mecca Foto: Profimedia

550 de pelerini au decedat la Mecca 

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, în acest an, din cauza temperaturilor extreme înregistrate, dintre care 323 sunt egipteni, iar cel puțin 60 sunt iordanieni. Noile decese ridică totalul raportat până acum de mai multe țări la 577, potrivit unui bilanţ AFP citat de The Guardian. Potrivit diplomaților arabi citaţi, totalul cadavrelor aflate la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, a fost de 550.

Hajj, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, s-a desfăşurat în acest an în timpul verii, un anotimp deosebit de călduros în Arabia Saudită. Peste 2.700 de cazuri de „epuizare din cauza căldurii" au fost înregistrate doar în ziua de duminică, a anunţat Ministerul saudit al Sănătăţii la sfârşitul marelui pelerinaj.

Luni, temperaturile au atins luni 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, cel mai important oraş sfânt al islamului, unde pelerinii sunt pe cale să finalizeze Hajj-ul, a anunţat Centrul Naţional de Meteorologie din Arabia Saudită. Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de schimbările climatice, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută. Temperaturile din zona în care se desfășoară ritualurile au crescut în fiecare deceniu cu 0,4 grade Celsius. 

Temperaturi record și în Cipru și Grecia 

Valul de aer fierbinte din Africa de Nord a adus temperaturi record în zona de est a Mării Mediterane. În Cipru și Grecia mai multe persoane au murit din cauza căldurii, iar Turcia se luptă cu incendii de vegetație, în timp ce temperaturile au depășit 40 de grade Celsius. Un val de căldură sufocant a lovit şi Indonezia, iar în Vietnam au fost înregistrate peste 100 de recorduri de temperatură în luna aprilie.

Sunt temperaturi-record în Creta. S-au înregistrat 44,5 grade Celsius, în timp ce în Peloponez valorile s-au apropiat de 44 de grade. La Atena, temperatura a atins 42 de grade Celsius, iar Acropola a rămas închisă pentru turişti.

Școli închise din cauza temperaturilor-record

Școlile au fost închise şi autoritățile medicale au emis avertismente pentru populație. Cel puțin cinci turiști, inclusiv medicul și jurnalistul britanic de televiziune, Michael Mosley, au murit în Grecia săptămâna trecuta. Cel mai lung val de căldură a fost înregistrat anul trecut în iulie, când temperaturile ridicate au persistat 16 zile.

Este cod roşu de caniculă şi în Cipru, cu temperaturi de 45 de grade Celsius. Şi aici căldura a făcut victime. Doi oameni au murit din cauza insolației. Alți trei sunt în stare gravă.

Căldura extremă lovește și SUA 

Căldura extremă a început să lovească si Statele Unite ale Americii. Centrul federal de prognoză meteorologică spune că va fi cea mai lungă perioadă de căldură din ultimele decenii. Astfel, se prognozează că aproximativ 265 de milioane de persoane vor fi afectate de temperaturile care vor depăși 32 de grade Celsius, iar în unele zone valorile vor urca până la 40 de grade Celsius.

Indonezia a avut deja cea mai călduroasă lună aprilie din ultimele patru decenii, potrivit oficialilor de rang înalt ai agenției meteorologice. Acum, locuitorii din Asia de Sud și Asia de Sud-Est, din Myanmar până în Filipine se află sub un val de căldură sufocant. Peste 100 de recorduri de temperatură au fost înregistrate în Vietnam în luna aprilie, în timp ce în Bangladesh și Myanmar au fost doborâte, de asemenea, recorduri de căldură pentru această lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
2 soti britanici si au dat demisia au vandut casa au cumparat sat intreg franta 910120 jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Gavin Newsom jpg
grecia jpg
RO BV Predeal train station jpg
money 1033647 1280 jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
2 africa de sud gradina shutterstock 1776108470 jpg jpeg
Vasile Gamalan  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net