A scăpat de trei ori din calea bombardamentelor ruseşti

#Război Ucraina-Rusia

A rămas fără casă şi a fost de trei ori la un pas de moarte, dar o femeie de 60 de ani din Ucraina se consideră norocoasă. Asta mai ales datorită faptului că are încă rude la care se poate adăposti şi nu trebuie să stea într-o casă cu chirie, pe care oricum nu şi-ar permite-o din pensia sa foarte mica. Larissa şi-a spus povestea emoţionantă pentru publicaţia britanică The Independent, după ce a reuşit să iasă din situaţii-limită.  

Harkov se află la doar câţiva kilometri de linia frontului şi a fost grav afectat de bombardamente
Harkov se află la doar câţiva kilometri de linia frontului şi a fost grav afectat de bombardamente

Femeia este originară din cartierul Saltivka, din nordul oraşului Harkov, care se află la doar câţiva kilometri de graniţa cu Rusia. Ea a fugit de acasă în martie, când armata inamică a bombardat zona în care locuia. S-a mutat într-o şcoală din apropiere, transformată în adăpost, dar a trebuit să plece şi de acolo, după un alt atac rusesc. Acum câteva zile, al treilea loc unde Larissa s-a refugiat a fost bombardat de ruşi: la doar câţiva paşi de adăpostul unor rude, o rachetă a lăsat un crater imens, într-un cartier rezidenţial liniştit din sudul Harkovului.

Citeşte şi: Drama copiilor din beciurile din Harkov: «De 60 de zile nu am văzut cerul»

“Acum sperăm că nu vor lovi în acelaşi loc a doua oară”, a declarat Larissa, în timp ce zona era curăţată de voluntari şi rezidenţi. Explozia a fost cauzată de o rachetă balistică Iskander şi s-a auzit în întreg oraşul. “Nu am primit nici un avertisment, nu am auzit nici un semnal. Casa şi pământul s-au cutremurat şi am putut simţi mirosul de pulbere”, a mai povestit pensionara, care a completat că, din fericire, cu toţii au scăpat cu viaţă.

Are o pensie de doar 330 de lei

Deşi au fost de trei ori la un pas de moarte, femeia şi soţul ei, Yuriy, de 68 de ani, cred că au noroc. Asta pentru că pot trăi fără să plătească chirie în casa rudelor, într-un cartier mai sigur decât al lor, Saltivka. Ei se luptă să supravieţuiască din pensia lunară de doar 2.000 de hrivne, în jur de 330 de lei. Chiria pe o garsonieră e cel puţin de trei ori mai mult, în oraş. “Unii oameni se întorc în Saltivka, pentru că nu mai au cum să plătească chirie în alte locuri. Nu au altă opţiune, decât să se ducă înapoi”, a spus Larissa.

Pensionarii săraci din Saltivka se ascund de luni de zile în beciurile blocurilor

Pensionarii din oraşul Harkov au rămas fără case şi nu au bani să plătească chirie foto: Getty
Pensionarii din oraşul Harkov au rămas fără case şi nu au bani să plătească chirie foto: Getty

Situaţia din cartierul unde locuia pensionara înainte de război e una extrem de dificilă. În Harkov, oraş cu o populaţie de 1,5 milioane de ucraineni, rachetele lovesc zilnic, iar Saltivka e una dintre cele mai afectate zone. Cartierul din nordul oraşului, considerat unul dintre cele mai mari din Europa, e acum aproape pus la pământ de ruşi: nu mai există apă curentă, gaze sau electricitate. Mai mult, el se află foarte aproape de linia frontului, iar ruşii au avansant la mai puţin de un km de cartier. Armata ucraineană a reuşit să îi scoată din zonă, dar pericolul a rămas. În cartier, pensionari săraci stau ascunşi de cinci luni în beciurile clădirilor, iar mulţi se tem că nu vor rezista lunilor mai friguroase, din cauza lipsei utilităţilor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net