Adio jucării! Copiii învață să tragă cu puşca în Ucraina, ca să-și apere țara
Situaţia a devenit extrem de tensionată la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, unde se află între 100.000 şi 150.000 de militari ruşi gata să atace. Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că răspunsul NATO va fi ferm în cazul unui atac, iar Rusia a subliniat că ameninţările SUA privind sancţiunile nu o afectează.
Rusia nu se sperie de sancţiuni, cam aceasta ar fi concluzia negocierilor recente dintre SUA şi Rusia.
Tensiunea de la graniţa Ucrainei a atins apogeul, după discuţia de la finele săptămânii trecute dintre Joe Biden şi Vladimir Putin. După ce Biden l-a ameninţat pe Putin cu sancţiuni severe în cazul invadării Ucrainei, reacţia Rusiei a fost simplă şi a punctat faptul că nu e deloc impresionată, informează The Sun.
Boris Johnson se pregătește de discuții cu președinteel Putin
Boris Johnson se pregăteşte de discuţii cu Putin în vederea dezamorsării situaţiei, la scurt timp după ce Marea Britanie şi SUA au ordonat retragerea trupelor aflate în Ucraina care antrenau armata ucraineană.
Conform presei occidentale, începând de miercuri 16 februarie, Rusia poate declanşa în orice clipă atacul. Statele europene nu au cerut misiunilor diplomatice să părăsească teritoriul Ucrainei, chiar dacă se vehiculează informaţia că spaţiul aerian va fi închis din cauze de securitate.
Luni, mai multe companii aeriene au preferat să ocolească zona de conflict pentru mai multă siguranţă, chiar dacă preşedintele ucrainean a declarat că nu intenţionează să închidă spaţiul aerian pentru avioanele comerciale.
Armata ucraineană antrenează copiii de gimnaziu ca să-și apere țara
În schimb, armata ucraineană a început să antreneze inclusiv copiii din şcoala gimnazială pentru a fi pregătiţi să îşi apere ţara. Olea, un copil de 7 ani din Kiev a venit la finele săptămânii trecute să se ”joace” cu puşti Kalaşnikov şi cu uriaşa puşcă Zbroyar Z-15 la marginea capitalei, într-o zonă unde garda civilă alcătuită din voluntari desfăşoară operaţiuni de pregătire militară.
La finele săptămânii trecute, NATO a suplimentat trupele de pe teritoriul României cu încă 1.000 de militari şi a dat asigurări că va reacţiona prompt, indiferent de scenariu. În timp ce copiii ucraineni se pregătesc să tragă cu armele, armata face exerciţii pentru a rezista în cazul unei diversiuni care să ducă la declanşarea conflictului, în zonele de graniţă cu Rusia şi Belarus.
Scenariile de invadare a Ucrainei
Conform adevărul.ro, cea mai probabilă rută de invadare a Ucrainei este prin Donbas, zonă controlată de separatiştii pro-ruşi din 2014, când a fost anexată peninsula Crimeea.
Varianta unui atac din Belarus este extrem de dificilă din cauza mlaştinilor Pripiat, dar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat îngrijorarea pentru că aici se află 30.000 de militari, avioane Su-35, rachete cu scop dublu Iskander şi sisteme de apărare aeriană S-400.
Nu este exclusă nici varianta unui atac din peninsula Crimeea, unde imaginile din satelit au confirmat o comasare imensă de armament, vehicule şi aeronave de război.
Ce câştigă Rusia dacă atacă Ucraina?
Experţii militari internaţionali dau ca sigură invadarea Ucrainei în cursul acestei săptămâni. Asta după ce Vladimir Putin a spus că nu va accepta ca NATO să ajungă la graniţa cu Rusia. Astfel, Ucraina devine ”linia roşie” de protecţie a Rusiei de NATO şi se va încerca transformarea Ucrainei într-o ţară obedientă, ca Belarus.
Rusia vrea revenirea la situaţia geopolitică din 1997, însă cererea a fost respinsă vehement de aliaţi. Analiştii spun că Rusia nu are în vedere o ocupare militară a Ucrainei pe termen lung, ci preferă să schimbe regimul politic de la Kiev cu unul pro-rus.
Pe extern însă, Rusia va trebui să accepte ”paralizarea economiei” prin ruperea legăturilor financiare cu exteriorul, întărirea forţelor NATO în România, Polonia şi ţările Baltice şi expulzarea diplomaţilor ruşi.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!