Agenţia franceză a medicamentului: Există un risc "rar" de tromboză în urma vaccinării cu AstraZeneca

Ultima actualizare:

    Vaccinul AstraZeneca a fost suspendat în mai multe state UEfoto: AFP
Vaccinul AstraZeneca a fost suspendat în mai multe state UEfoto: AFP

Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a confirmat existenţa unui risc ”rar” de tromboză ”atipică”, cauzată de vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, după apariţia unor noi cazuri în Franţa - nouă cazuri de tromboză, cu şase mai multe decât săptămâna precedentă, inclusiv două decese între 12 şi 18 martie -, însă a subliniat că raportul între beneficii şi riscuri este ”favorabil”, relatează AFP.

”Nouă cazuri de tromboze grave ale venelor groase, atipice prin localizarea lor (cerebrală, în majoritatea lor, dar de asemenea digestive), care pot fi asociate unei tromobocitopenii (o scădere a nivelului trombocitelor în sânge) sau unor tulburări de coagulare au fost declarate”, cu şase mai multe decât săptămâna precedentă, a anunţat vineri ANSM în ultimul bilanţ al situaţiei cu privire la monitorizarea vaccinării împotriva covid-19.

Între aceste cazuri, ”două decese” au fost raportate între 12 şi 18 martie, inclusiv al unui student la medicină din Nantes, care a murit la 18 martie, la mai multe zile după ce a fost vaccinat, anunţă ANSM într-un comunicat,cu privire la care analize complementare sunt în curs, în cadrul unei anchete judiciare.

”Caracterul foarte atipic al acestor tromboze, tablourile lor clinice detaliate şi intervalul omogen la care au loc determină Comitetul de monitorizare să cpnfirme producerea, foarte rară, a acestui risc trombotic la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca(-Oxford)”, anunţă agenţia sanitară franceză.

Aceste cazuri au avut loc ”într-un termen median de opt zile şi jumătate după vaccinare, la persoane fără antecedente deosebite identificate anterior”, precizează ea, adăugând că şapte pacienţi sunt în vârstă de până în 55 de ani, iar doi în vârstă de peste 55 de ani.

Vaccinarea cu AstraZeneca suspendată în mai multe state UE

Vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca a fost suspendată la 15 martie de către mai multe state membre UE, după semnalarea unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, care au condus în unele cazuri la moarte.

Franţa a ridicat suspendarea vineri, în urma unui aviz al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care consideră vaccinul ”sigur şi eficient”, subliniind că raportul între beneficii şi riscuri covid-19 este pozitivă.

Înalta Autortate franceză de Sănătate (HAS) a recomandat rezervarea vaccinului AstraZeneca-Oxford persoanelor în vârstă de peste 55 de ani, deoarece până atunci cazuri de tromboză venoasă cerebrală au fost observate doar la persoane în vârstă de până la 55 de ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului: vaccinul nu are legătură cu riscul de formare de cheaguri de sănge

EMA a conchis că vaccinul nu are vreo legătură cu o creştere a riscului global de formare de cheaguri de sânge, dar că o ”legătură posibilă cu două forme foarte rare de cheaguri de sânge (coagulare intravasculară diseminată şi tromboze ale sinusurilor venoase cerebrale) asociate unui deficit de trombocite nu poate fi exclusă în acest stadiu”.

Un grup de experţi EMA studiază ”mecanismul de acţiune, eventuali factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare pentru a explica evenimentele observate”, aminteşte ANSM.

Din cele 1,4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford administrate în Franţa până la 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte secundare au fost analizate de către centre de monitorizare farmaceutică - ”marea majoritate” ”sindrmuri pseudo-gripale, adesea de intensitate puternică”, şi anume febră, dureri de cap şi dureri musculare.

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net