Agenţia franceză a medicamentului: Există un risc "rar" de tromboză în urma vaccinării cu AstraZeneca

27 martie 2021
astrazeneca jpeg
Vaccinul AstraZeneca a fost suspendat în mai multe state UEfoto: AFP

Agen┼úia francez─â a medicamentului (ANSM) a confirmat existen┼úa unui risc ÔÇŁrarÔÇŁ de tromboz─â ÔÇŁatipic─âÔÇŁ, cauzat─â de vaccinul ├«mpotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, dup─â apari┼úia unor noi cazuri ├«n Fran┼úa - nou─â cazuri de tromboz─â, cu ┼čase mai multe dec├ót s─âpt─âm├óna precedent─â, inclusiv dou─â decese ├«ntre 12 ┼či 18 martie -, ├«ns─â a subliniat c─â raportul ├«ntre beneficii ┼či riscuri este ÔÇŁfavorabilÔÇŁ, relateaz─â AFP.

ÔÇŁNou─â cazuri de tromboze grave ale venelor groase, atipice prin localizarea lor (cerebral─â, ├«n majoritatea lor, dar de asemenea digestive), care pot fi asociate unei tromobocitopenii (o sc─âdere a nivelului trombocitelor ├«n s├ónge) sau unor tulbur─âri de coagulare au fost declarateÔÇŁ, cu ┼čase mai multe dec├ót s─âpt─âm├óna precedent─â, a anun┼úat vineri ANSM ├«n ultimul bilan┼ú al situa┼úiei cu privire la monitorizarea vaccin─ârii ├«mpotriva covid-19.

├Äntre aceste cazuri, ÔÇŁdou─â deceseÔÇŁ au fost raportate ├«ntre 12 ┼či 18 martie, inclusiv al unui student la medicin─â din Nantes, care a murit la 18 martie, la mai multe zile dup─â ce a fost vaccinat, anun┼ú─â ANSM ├«ntr-un comunicat,cu privire la care analize complementare sunt ├«n curs, ├«n cadrul unei anchete judiciare.

ÔÇŁCaracterul foarte atipic al acestor tromboze, tablourile lor clinice detaliate ┼či intervalul omogen la care au loc determin─â Comitetul de monitorizare s─â cpnfirme producerea, foarte rar─â, a acestui risc trombotic la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca(-Oxford)ÔÇŁ, anun┼ú─â agen┼úia sanitar─â francez─â.

Aceste cazuri au avut loc ÔÇŁ├«ntr-un termen median de opt zile ┼či jum─âtate dup─â vaccinare, la persoane f─âr─â antecedente deosebite identificate anteriorÔÇŁ, precizeaz─â ea, ad─âug├ónd c─â ┼čapte pacien┼úi sunt ├«n v├órst─â de p├ón─â ├«n 55 de ani, iar doi ├«n v├órst─â de peste 55 de ani.

Vaccinarea cu AstraZeneca suspendată în mai multe state UE

Vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca a fost suspendată la 15 martie de către mai multe state membre UE, după semnalarea unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, care au condus în unele cazuri la moarte.

Fran┼úa a ridicat suspendarea vineri, ├«n urma unui aviz al Agen┼úiei Europene a Medicamentului (EMA), care consider─â vaccinul ÔÇŁsigur ┼či eficientÔÇŁ, subliniind c─â raportul ├«ntre beneficii ┼či riscuri covid-19 este pozitiv─â.

Înalta Autortate franceză de Sănătate (HAS) a recomandat rezervarea vaccinului AstraZeneca-Oxford persoanelor în vârstă de peste 55 de ani, deoarece până atunci cazuri de tromboză venoasă cerebrală au fost observate doar la persoane în vârstă de până la 55 de ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului: vaccinul nu are legătură cu riscul de formare de cheaguri de sănge

EMA a conchis c─â vaccinul nu are vreo leg─âtur─â cu o cre┼čtere a riscului global de formare de cheaguri de s├ónge, dar c─â o ÔÇŁleg─âtur─â posibil─â cu dou─â forme foarte rare de cheaguri de s├ónge (coagulare intravascular─â diseminat─â ┼či tromboze ale sinusurilor venoase cerebrale) asociate unui deficit de trombocite nu poate fi exclus─â ├«n acest stadiuÔÇŁ.

Un grup de exper┼úi EMA studiaz─â ÔÇŁmecanismul de ac┼úiune, eventuali factori de risc subiacen┼úi ┼či orice date suplimentare pentru a explica evenimentele observateÔÇŁ, aminte┼čte ANSM.

Din cele 1,4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford administrate ├«n Fran┼úa p├ón─â la 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte secundare au fost analizate de c─âtre centre de monitorizare farmaceutic─â - ÔÇŁmarea majoritateÔÇŁ ÔÇŁsindrmuri pseudo-gripale, adesea de intensitate puternic─âÔÇŁ, ┼či anume febr─â, dureri de cap ┼či dureri musculare.

Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cristina siscanu 1 jpeg
cub jojo admin gif
image
femeie care numara bani jpeg
alina puscas png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oliver stone foto reuters
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta