”Am crezut că fiica mea a fost ucisă și urmez eu”. Povestea dureroasă a unei tinere care a născut la maternitatea atactă din Kabul

Ultima actualizare:

    Copilul a fost mutat într-un alt spital imediat după atacfoto: captură YouTube
Copilul a fost mutat într-un alt spital imediat după atacfoto: captură YouTube

O proaspătă mămică, supraviețuitoare a atacului asupra maternității din Kabul, a povestit pentru The Guardian clipele de coșmar prin care a trecut crezând că fiica sa a fost ucisă. 24 de persoane au fost răpuse de gloanțe, inclusiv femei care tocmai născuseră. Alți 20 de oameni, inclusiv nou-născuți, au fost răniți.

Soraya Ameri, în vârstă de nouăsprezece ani, tocmai născuse când persoane îmbrăcate în polițiști au luat cu asalt maternitatea. Fetița ei a venit pe lume mai devreme, astfel că a fost dusă într-un incubator, iar proaspăta mămică era întinsă pe pat, epuizată și cu dureri de la operație, când a început focul, scrie The Guardian.

A fost dusă împreună cu alte persoane într-o cameră sigură, însă copilul ei nu era cu ea. Atunci femeia si-a imaginat ce este mai rău. A crezut că a pierdut-o pe fetiță.

„A fost acolo cu teroriștii. Eram sigură că unul dintre gloanțe a lovit-o ”, a povestit Soraya Ameri. A văzut cum două femei au fost împușcate mortal în salonul de nașteri, iar o alta a murit lângă un incubator, încercând să își protejeze copilul care a supraviețuit. A crezut că totul era pierdut.

A aflat mai târziu că fiica ei a supraviețuit atacului.

 „Totul e încă neclar dar îmi amintesc că am fost mutată într-o cameră sigură, împreună cu aproximativ 20 de oameni. Au încuiat ușa și ne-au spus să facem liniste”, a spus tânăra de 19 ani.

Ameri a povestit că a numărat împușcăturile și și-a pierdut speranța pentru copilul ei.

S-a mutat în Kabul pentru o viață mai ușoară

În urmă cu un an, Ameri și-a părăsit Bamyan-ul natal - o provincie pașnică înaltă în munții Hindu Kush - pentru a veni la Kabul să se căsătorească cu vărul ei, Hussain, un student în vârstă de 20 de ani. Părinții lui Ameri au crezut că fiica lor va avea mai multe oportunități acolo - iar viitorii nepoți au șansa unei educații bune.

Ameri s-a speriat când au început contracțiile, cu o seară înaintea atacului, mai ales că sarcina fusese dificilă. Spre dimineață, ea și soțul ei au urcat pe dealul de lîngă casă pentru a ajunge mai repede la taxiul care urma să-i ducă la spital.

Hussain a trebuit să aștepte afară. În Afganistan, este neobișnuit ca tații să participe la nașteri, iar temerile de coronavirus au închis ușile clinicii pentru străini.

Ameri s-a împrietenit cu celelalte femei de pe secție. „Am vorbit despre maternitate și despre naștere. Ne-am împărtășit temerile și durerile fizice cu care ne confruntam ”, a spus ea. „Mai târziu au început împușcăturile. Am auzit totul”, a spus Ameri. Se gândea doar la fiica ei, cu degețelele minuscule și nasul cât un nasture. În acest timp o altă femeie năștea. „Medicii apăsau cu mâinile pe gura mamei, rugându-o să nu scoată un sunet în timp ce naște”, a spus Ameri. "Am crezut că copilul meu a murit deja și voi urma eu".

După câteva ore, după ce atacatorii au fost uciși de forțele de securitate și copiii supraviețuitori evacuați în alte spitale, Ameri a fost salvată. Când l-a găsit pe Hussain afară, tânărul cuplu s-a îmbrățișat în stradă.

Au botezat copilul Nasanine

Apoi cei doi soți au început o căutare frenetică prin mai multe spitale, încercând să găsească un copil pe care mama l-a văzut doar câteva clipe. Mai târziu seara, li sa spus să încerce Spitalul de copii Ataturk, unde au fost duși 20 de bebeluși.

„Era prea târziu să continuăm căutarea, așa că am plecat acasă epuizați”, a spus Ameri. „A fost o noapte de groază. M-am întins până la răsărit.

În dimineața următoare, au găsit-o, cu un braț stâng rănit, dar altfel sănătos.

„I-am dat un nume chiar atunci; chiar când am văzut-o la spital. Îi îndepărtaseră hainele sângeroase și o înfășuraseră într-o pătură, dar lăsaseră o mică etichetă în jurul încheieturii: „copilul Soraya”. Au numit-o Nasanine.

Atacul de săptămâna trecută nu a fost revendicat de niciun grup, dar reprezentantul special al SUA, Zalmay Khalilzad, a învinovățit Statul Islamic, apelând la afgani să vină împreună pentru a zdrobi „această amenințare”.

Talibanii au negat orice implicare, dar președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a cerut forțelor de securitate să adopte o poziție „ofensivă activă” împotriva tuturor militanților - inclusiv talibanii - zdrobind speranțele că negocierile de pace pot începe curând.

Soraya Ameri spune că vrea să plece din Kabul.

„Într-o zi îi voi povesti lui Nasanine despre ziua în care s-a născut și amândoi am murit aproape. Dar când va veni acea zi, sper să trăim într-un Afganistan pașnic. ”

Săptămâna trecută, 24 de oameni, inclusiv 16 mame, au murit, după ce bărbați înarmați au deschis focul într-o maternitate din Kabul. Medicii din maternitate au spus că mamele au fost sistematic luate la țintă.

Citește și: 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
masina cheie inchiriata istock jpg
scrabble jpg
Feodor Dostoievski jpg jpeg
zoia ceausescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net