Avertisment pentru românii care merg în Grecia. Este invazie de anemone toxice. Înțepătura are urmări grave

Ultima actualizare:

Românii care plănuiesc să meargă în Grecia în următoarele luni la fel ca toți turiștii, de altfel, trebuie să fie atenți la anemona toxică, un animal marin care și-a făcut apariția în apele Mării Meditarane, conform unui avertisment făcut de specialiștii din această țară. Înțepătura poate provoca arsuri grave, iar urmele unei asemenea înțepături de anemonă ar putea să nu dispară toată viața, transmite TVR Info.

Eczeme și grave grave

Anemona toxică atacă în Grecia. Sursă foto: The Scientist
Anemona toxică atacă în Grecia. Sursă foto: The Scientist

Anemonele toxice trăiesc în colonii fixate pe stânci, iar prezența acestora a fost semnalată de experții din sănătate din Grecia. Tentaculele acestor animale marine o dată ce au intrat în contact cu pielea provoacă eczeme şi arsuri grave, avertizează specialiștii. Totodată, este posibil ca urmele lăsate de ele să nu dispară niciodată, informează aceștia.

Primele cazuri din acest an au fost raportate la Nafplio, Peloponez şi pe plaja de la Karathonas. Cei mai expuși sunt copiii, ei fiind cei mai mulți dintre persoanele afectate și care au avut nevoie de îngrijire medicală.

Tentaculele nu trebuie îndepărtate cu mâinile goale

Specialiștii au transmis un set de recomandări pentru cei care intră în contact cu anemonele. Conform recomandărilor specialiștilor, în cazul în care o persoană intră în contact cu o anemonă de mare, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să iasă imediat din mare, pe plajă și să încerce să îndepărteze imediat tentaculele cu ceva rigid, cum ar fi de exemplu un card din plastic, iar specialiștii averizează că această operațiune nu trebuie făcută în niciun caz cu mâinile goale.

Următorul pas este aplicarea direct pe piele a unor comprese reci, dar atenție, cu apă de mare, nu cu apă dulce. După aceea, pe suprafața afectată trebuie să fie aplicat un gel antihistaminic sau un corticosteroid. Persoanele care intră în contact cu acest animal marin trebuie să ajungă cât mai repede la o unitate sanitară, transmite sirsa citată.

Ce sunt anemonele toxice 

Sunt îndeaproape înrudite cu coralii, meduzele și hidrele. Se prezintă sub formă unui polip, care are atașat, pe suprafeta inferioară, un picior adeziv, denumit disc suport; are corpul în formă de coloana, care se termină cu un disc oral.

Orificiul bucal se află în centrul acestui disc oral, înconjurat fiind de tentacule, prevăzute cu celule veninoase, care îndeplinesc un rol important în apărare și în capturarea prăzii. Anemonele își obțin hrana întepând.

  Înțepăturile provocate de meduze, corali și anemone de mare sunt dureroase, iar reacțiile sunt neplăcute în urma veninului care afectează pielea, au explicat turiștii care au fost afectați de aceste animale marine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
netflix pixabay jpg
index webp
milky way 67504 1280 jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
arable violets 4224439 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net