Boala „oaselor rupte” ar putea amenința omenirea! Este extrem de dureroasă, nu are tratament specific și te poate ucide foarte repede!

Semnal de alarmă de la OMS! Numărul cazurilor de febră denga înregistrate la nivel mondial a crescut vertiginos în ultimii cinci ani. Potrivit celui mai recent raport OMS, situația din America este din ce în ce mai gravă.

Numărul cazurilor de febră denga au crescut / foto: Pixabay
Numărul cazurilor de febră denga au crescut / foto: Pixabay

În primele patru luni ale acestui an, în America au fost raportate peste 7 milioane de cazuri de febră denga. Acest număr depășește semnificativ cele 4,5 milioane de cazuri înregistrate pe tot parcursul anului trecut pe continentul american.

„Având în vedere amploarea actuală a focarelor de febră denga, riscul potențial de răspândire internațională și complexitatea factorilor care influențează transmiterea, riscul global rămâne ridicat. Prin urmare, febra denga continuă să fie o amenințare globală pentru sănătatea publică", au declarat reprezentanții OMS, citați de Adevarul.ro.

Febra denga: simptome și tratament

Febra denga este o boală virală periculoasă, transmisă de o specie specifică de țânțari în regiunile tropicale și subtropicale. Mai precis, țânțarii Aedes se infectează după ce se hrănesc cu sângele unei persoane bolnave și transmit boala prin mușcătură.

Potrivit direcției de sănătate publică, după o perioadă de incubație de 4-10 zile, infecția poate avea un spectru larg de manifestări clinice. În timp ce multe persoane sunt asimptomatice, altele dezvoltă simptome asemănătoare gripei.

Sugarii și copiii mici pot avea febră cu erupții cutanate, copiii mai mari și adulții pot avea fie o febră ușoară, fie boala clasică. Aceasta se manifestă prin febră mare, dureri de cap severe, dureri oculare, erupții cutanate, dureri articulare și musculare, severe în unele cazuri, motiv pentru care boala este cunoscută și sub denumirea de "boala oaselor rupte".

Unii pacienți pot prezenta dureri în gât, inflamații ale faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie. Pot apărea și manifestări hemoragice ușoare, cum ar fi sângerări nazale și gingivale, peteșii, sângerări vaginale la femeile de vârstă fertilă, sau sângerări gastro-intestinale.

Aceste simptome indică, de fapt, o formă severă a bolii, care poate pune viața în pericol. Decesul este, de obicei, cauzat de o combinație de factori: febră foarte mare, convulsii, mărirea ficatului, insuficiență circulatorie și insuficiență de organ.

Copiii au un risc crescut de a dezvolta forme severe ale bolii. Pacienții care supraviețuiesc dobândesc imunitate pe tot parcursul vieții.

Nu există un tratament specific pentru febra denga. Pentru forma severă (febra hemoragică), menținerea volumului de sânge circulant este principalul obiectiv al tratamentului. Totuși, există metode de prevenție, axate în principal pe măsuri de sănătate publică pentru controlul virusului.

Prevenția „bolii oaselor rupte”

Călătorii în țările endemice sunt sfătuiți să aplice măsuri generale de protecție împotriva țânțarilor, cum ar fi rămânerea în spații închise, cu aer condiționat, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și folosirea substanțelor repelente atât pe piele cât și pe îmbrăcăminte.

Un vaccin dezvoltat de Sanofi, primul de acest fel, a fost înregistrat în Mexic în decembrie 2015. Acesta este un vaccin tetravalent viu recombinant, administrat în trei doze la intervale de șase luni. Vaccinul este destinat persoanelor cu vârsta între 9 și 45 de ani care locuiesc în zone endemice.

Până la sfârșitul lunii aprilie 2024, OMS a primit rapoarte privind 7,6 milioane de cazuri din 90 de țări, inclusiv din sudul Europei. Peste 16.000 dintre aceste cazuri au fost severe, iar 3.000 au fost fatale. Unele persoane nu prezintă niciun simptom, în timp ce, în cazurile severe, febra denga poate provoca hemoragii grave și leziuni ale organelor interne.

Multe țări nu dispun de capacitatea necesară pentru supravegherea răspândirii acestei boli, ceea ce determină OMS să creadă că numărul real al cazurilor este mult mai mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
image
actualitate.net
image
actualitate.net