Malaria se transmite ușor, printr-o înțepătură! Care sunt simptomele și cum să eviți să te îmbolnăvești
Sunt tot mai multe cazuri de oameni care se infectează cu malarie și apoi își pierd viața. Oamenii se întorc deja bolnavi din vacanțele din țările exotice. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar și se manifestă prin febra aparută la șapte zile de la prima posibilă expunere. Exista forme mai severe, aici vorbim despre febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale.
Ce este, de fapt, malaria
Ministerul Sănătății preciza că „malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari”. Tratamentul trebuie administrat rapid, pentru că după o săptămână, spun doctorii, există riscul ca situația să se agraveze și chiar să se ajungă la deces. Vaccinul este doar pentru copiii din Africa Subsahariana, există tratament profilactic, se iau pastile înainte de a pleca în călătorie, în timpul și la întoarcere.
Care sunt simptomele
În principal, malaria se manifestă prin febra aparută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni de la ultima posibilă expunere. Orice febră aparuta la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie. Exista forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale. La acestea se pot adauga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces.
Femeia care a murit de malarie
INML a emis certificatul de deces care arată că Camelia, femeia din Cluj, a murit de malarie, după ce s-ar fi infectat în vacanța din Tanzania. Aceasta ar fi confundat simptomele cu cele ale unei răceli obișnuite și nu a mers la medic, scrie Antena3CNN.ro. Amintim că femeia a fost găsită moartă în blocul în care deținea două apartamente. Unul în care locuia și unul în care avea biroul de notar. Descoperirea macabră a fost făcută de menajeră, luni dimineață, însă medicii legiști au stabilit că femeia murise încă de sâmbătă.
Camelia s-ar fi infectat în vacanța din Zanzibar
Camelia suferea și de depresie, așa că anchetatorii nu au exclus, la început, și varianta unei sinucideri. Mai ales pentru că fiul său, în vârstă de 13 ani, locuiește cu tatăl. Autopsia a elucidat însă ancheta pentru ucidere din culpă. Fina lui Emil Boc s-a stins din cauza malariei, boală de care nici măcar nu știa că suferă după vacanța petrecută în Zanzibar.
Alți 11 români cu malarie
Ministerul Sănătăţii a transmis, săptămâna trecută, un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. Potrivit MS, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte patru cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi trei cazuri în ianuarie).