Brexit: Așa a fost săptămâna care a pus Marea Britanie în genunchi
Se aud și astăzi suspine după rezultatul referendumului din Marea Britanie care a avut loc pe 23 iunie. 52% din populație a votat ieșirea țării din Uniunea Europeană iar harta geopolitică a lumii începe să se remodeleze. Deși amenințarea se prefigura la orizont, nimeni nu era în stare să conștientizeze că acest lucru chiar avea să se întâmple.
Nici măcar cei din tabăra pro-Brexit nu s-au gândit că vor câștiga! Boris Johnson, fostul primar al Londrei și cea mai importantă personalitate politică ce a susținut ieșirea din Marii Britanii din UE a anunțat că se distanțează de negocierile privind acest „divorț”.
Să sumarizăm, însă, ce s-a întâmplat în Marea Britanie de la aflarea rezultatului de la referendum.
Politică
Pe scurt: e haos!
Premierul David Cameron a anunțat că demisionează la doar câteva ore de la anunțarea rezultatului, lăsându-și Partidul Conservator divizat între cei care doreau rămânerea în UE și cei care au exultat după aflarea deznodământului. În plus, a anunțat că lasă în seama succesorului său sarcina de a decide drumul Marii Britanii spre ieșirea din UE, lăsând baltă o țară întreagă.
De partea cealaltă a spectrului politic, Laburiștii sunt în plină dizolvare. Liderul Jeremy Corbin s-a confruntat cu demisii în masă din partea parlamentarilor săi și s-a mai trezit și cu un vot de neîncredere în interiorul partidului.
Inclusiv David Cameron l-a sfătuit să demisioneze. „Ar fi în interesul partidului meu să rămână acolo și nu în al interesului național. Dar, prietene, pentru numele lui Dumnezeu, pleacă!” Totuși, cine mai acceptă sfaturi de la Cameron?
Deocamdată, Corbyn nu pleacă nicăieri.
Singurul politician rămas cu imaginea intactă este Nigel Farage, liderul UKIP. Obținând exact ceea ce și-a dorit, acesta și-a consumat momentul de glorie la Bruxelles, în fața europarlamentarilor și a birocraților din Parlamentul European.
Economia
De unde să începem?
În primul rând, acțiunile s-au dus în cap. De pe piețele de capital s-au evaporat 3 trilioane de euro în numai 2 zile! Chiar dacă indicele FTSE 100 și-a mai revenit, spectrul este cenușiu.
În al doilea rând, lira sterlină s-a prăbușit precum o piatră, diminuându-se cu 12% în raport cu dolarul, adică atât cât nu a făcut-o în 31 de ani!
Agențiile de rating Fitch și S&P au retrogradat performanțele de creditare le Marii Britanii iar Moody's consideră că sistemul bancar britanic se va îndrepta spre dezastru.
Companiile multinaționale ar putea să părăsească Marea Britanie, țara urmând să se confrunte cu problema șomajului.
Ce spune Uniunea Europeană
Franța, Germania și Italia insistă ca Marea Britanie să invoce cât mai repede articolul 50 al Tratatului de la Lisabona inainte de începerea negocierilor pentru Brexit. Pe de altă parte, sefii celor trei state europene nu se pun de-acord cu privire la modul în care trebuie să fie salvate zona euro și Uniunea Europeană.
Liderii politici germani sunt furioși pe seama faptului că nimeni din Marea Britanie nu își dorește să își asume responsabilitatea pentru a iniția procdurile divorțului de Uniunea Europeană. David Cameron, care își va păstra fotoliul de premier până în luna septembrie, a refuzat să se implice în negocierile complexe privind Brexitul.
Francois Hollande, președintele Franței, consideră că rezultatul referendumului din Marea Britanie demonstrează că Europa nu mai poate să repete greșelile trecutului. Prin urmare, Hollande insistă pentru noi inițiative care să accelereze investițiile și creșterea economică, pentru a întări controlul la frontierele statelor naționale și pentru a reforma guvernanța din zona euro.
Angela Merkel își dorește să procedeze mult mai atent. Se opune din start oricărei relaxări bugetare și vrea să continue pe drumul austerității.
Deși cei doi lideri privesc diferit viitorul Uniunii Europene, ambii au au ajuns la un consens cu privire la faptul că Brexitul va încuraja mișcări centrifuge și în alte țări din Uniunea Europeană. Vocile populiștilor din Danemarca, Olanda, Franța și Austria s-au făcut auzite imediat după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Asta înseamnă că Merkel și Hollande vor susține Comisia Europeană pentru a reduce riscul unei contagiuni în interiorul Uniunii Europene iar negocierile pe seama termenilor divorțului dintre Marea Britanie și blocul european vor fi dure.
Zona euro
Franța, Germania și Italia încep să nu mai aibă timp ca să mai salveze zona euro. Nimeni nu știe asta mai bine decât cei trei șefi de stat, Hollande, Merkel și Renzi. Pe masa zonei euro sunt o groază de reforme care au rămas la stadiul de discuții și care nu au mai ajuns să fie implementate.
Investitorii au început să se întrebe dacă nu cumva următoarea piesă a dominoului care va cădea nu va fi Italia?! Sistemul bancar al țării este într-o hemoragie de neoprit. Pentru Paris și Berlin situația băncilor italiene ar putea deveni o urgență de rezolvat mult mai repede decât ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Concentrarea liderilor europeni pe zona euro are o importanță practică. Prin plecarea celui mai mare actor non-euro din Uniunea Europeană, piețele financiare și agențiile care reglementează sistemul bancar din blocul comunitar vor ajunge sub influența dominantă a țărilor din zona euro.
Prin ieșirea din Uniunea Europeană, hubul financiar din Londra își va pierde influența dar nu îi va oferi zonei euro o fundație mai sănătoasă. Spre exempplu, zona euro este departe de a avea un buget comun gestionat de un minister de finanțe al tuturor țărilor membre. Ideea a fost respinsă cu hotărâre de Wolfgang Schauble, ministrul de Finanțe al Germaniei, atâta timp cât guvernele din zona euro nu își controlează bugetele și nu implementează reforme serioase.
Pe de altă parte, concentrându-se pe zona euro, Merkel, Hollande și Renzi îi vor scăpa din vizor pe ceilalți parteneri non-euro din Uniunea Europeană. Suedia și Cehia nu și-au manifestat interesul de a adera la zona euro iar în Polonia și în Ungaria politica privind zona monetara comună este corelată cu dorințele partidului care este la putere. Numai Bulgaria, România și Croația mai sunt interesate de accederea la zona euro.