Când ajunge prima tranșă de vaccin anti-Covid în România
Noua tulpină Covid-19, care face ravagii în Marea Britanie și amenință întreaga Europă, ar putea fi anihilată printr-un nou vaccin, transmit germanii de la BioNTech. Acesta ar putea fi furnizat în doar șase săptămâni, spun producătorii Phizer. Între timp, în România trebuie să ajungă prima tranșă de vaccin.
Laboratorul german BioNTech, care a realizat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-COVID autorizat, este capabil din punct de vedere tehnic să furnizeze un nou vaccin în șase săptămâni, în cazul unei mutații a virusului, precum cea detectată în Marea Britanie, a precizat marți co-președintele acestuia, Ugur Sahin. „În principiu, frumusețea tehnologiei pe bază de ARN mesager este că noi putem să începem direct să concepem un vaccin care imită complet noua mutație”, a adăugat acesta într-o conferință de presă, potrivit AFP.
Ugur Sahin consideră totuși că actualul vaccin ar putea fi eficace împotriva noii tulpini a coronavirusului, detectată în Marea Britanie, mai contagioasă, care creează temerea unei recrudescențe a infectărilor. „Științific, este foarte probabil ca răspunsul imunitar provocat de vaccin să poată gestiona noua variantă a virusului”, a declarat omul de știință, co-fondator, alături de soția sa Özlem Türeci, a laboratorului BioNTech.
Acesta și-a justificat optimismul prin faptul că vaccinul dezvoltat împreună cu partenerul american ar fi eficace deoarece „conține mai mult de 1000 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia au suferit mutații, ceea ce înseamnă că 99% din proteină este în continuare aceeași”.
BioNTech ar putea fi în măsură să publice peste două săptămâni rezultatele testelor pe care le-a făcut cu noua variantă a Sars-CoV-2, a mai spus Ugur Sahin.
Cu alte cuvinte, au ac și de cojocul ei dar, deocamdată, nu este cazul.
Prima tranşă de vaccin împotriva COVID-19 ajunge în România la sfârșitul lui Decembrie
Prima tranşă de vaccin împotriva COVID-19, de 10.000 de doze, urmează să ajungă în România în 26 decembrie. Comitetul care coordonează vaccinarea a avut, marţi, o întâlnire pentru a analiza stadiul pregătirii pentru începerea efectivă a campaniei de imunizare.
"Astăzi, 22 decembrie, a avut loc o întâlnire a CNCAV, prezidată de premierul interimar al României, Nicolae Ciucă. A fost analizat, în detaliu, stadiul pregătirii pentru declanşarea efectivă a campaniei de vaccinare odată cu distribuţia, în România, a primei tranşe de vaccinuri, de 10.000 de doze în data de 26 decembrie", se arată într-un comunicat de presă al Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Potrivit sursei citate, premierul interimar a declarat că este benefică respectarea măsurilor igienico-sanitare şi a tuturor recomandărilor de natură medicală formulate de experţii în sănătate publică, deoarece "infectarea nu se opreşte de Crăciun şi de Anul Nou”.