Căutarea extratereştrilor a intrat în „era de aur”. Ce se întâmplă la cel mai mare observator din lume
Orașul Green Bank, Virginia de Vest, singurul loc din lume unde telefoanele mobile sunt interzise, se află la câteva ore distanță de Washington D.C. Acest oraș deține un instrument unic în lume pentru a cărui activitate este nevoie de foarte multă liniște. Un imens radiotelescop, ascuns între munţi îşi începe veghea nocturnă ca în fiecare noapte. El scanează Universul în căutarea secretelor sale.
„Epoca de aur” a căutării vieții extraterestre
Dacă o formă de viaţă inteligentă există în altă parte a Cosmosului decât pe Terra, atunci cercetătorii de la Observatorul din Green Bank, cel mai mare radiotelescop orientabil din lume, ar putea fi primii care ar afla acest lucru, informează AFP.
Observatorul din Green Bank, finanţat de guvernul american şi construit în anii 1950 caută „tehno-semnături", adică semnale ale unor tehnologii ce ar proveni din afara Sistemului Solar.
Programul de căutare a inteligenţei extraterestre (SETI) cunoaşte astăzi o veritabilă renaştere şi atrage numeroşi absolvenţi de studii superioare, graţie progreselor înregistrate în sectoare precum inteligenţa artificială precum şi recentelor descoperiri care arată că aproape toate stelele au în jurul lor un număr variabil de planete, dintre care multe se aseamănă cu Terra.
„Am impresia că este vorba despre un fel de 'Epocă de aur'", a declarat Steve Croft, un radioastronom absolvent al Universităţii Oxford şi care şi-a început cariera studiind fenomene astrofizice precum găurile negre.
„Tăcere radio"
În 1958, guvernul american a desemnat regiunea din jurul acestui observator „o zonă de tăcere radio naţională" pentru a proteja echipamentele sensibile ale astronomilor de diverse interferenţe. Pentru localnici, acest lucru înseamnă absenţa unei reţele telefonice şi o conexiune Wi-Fi limitată.
Vehiculele care transportă angajaţii spre şi de la observator funcţionează doar cu motorină, deoarece bujiile maşinilor pe benzină generează interferenţe electrice.
„Cred că populaţia este mândră să aibă aici o instalaţie ştiinţifică de prim rang", a declarat Paul Vosteen, care lucrează la acest observator de opt ani.
6.000 de hard disk-uri care conțin datele din 40.000 de laptopuri
|În fiecare an, o echipă de la Universitatea California din Barkeley se deplasează la acest observator.
„Este un moment liniştitor de fiecare dată când sunt aici pentru că nu există telefon mobil, nu există televiziune, este un mediu care permite concentrarea", a declarat Matt Lebofsky, coordonatorul informatic al proiectului.
Totuși, în sala în care se află serverele, zgomotul celor 6.000 de hard disk-uri care zbârnâie, conţinând echivalentul datelor din 40.000 de laptopuri, îi obligă pe cercetători să strige unul la altul pentru a se face auziţi.
„Căutăm în principal 'lucruri ciudate' în domeniile de date", a explicat Steve Croft.
Adică elemente care sugerează fie că anumite forme de viaţă încearcă să contacteze Terra, fie că oamenii de ştiinţă captează transmisiile lor în mod accidental.
În 1977, detectarea unui semnal radio supranumit "Wow!", a cărui origine rămâne un mister, a agitat spiritele în comunitatea celor pasionaţi de acest subiect.
Telescopul Robert C. Byrd Green Bank este cel mai mare telescop cu un singur disc din lume. Are un diametru de 100 de metri și oferă informații neprețuite despre diverse fenomene astronomice, galaxii, stele, obiecte cerești.
Din anul 1958 orașul Green Bank și împrejurimile au primit denumirea de Zona Națională de Liniște Radio, caracterizată de o liniște profundă pe o suprafață de 33.700 de kilometri pătraţi. Green Bank are 141 de locuitori.