Ce a cumpărat un român stabilit în Anglia de 30 de lire: „Munca pe o oră și jumătate… Oare în România îți ajunge să iei atâtea?”
Un român a arătat ce poți cumpăra cu 30 de lire, dintr-un magazin din Anglia. Bărbatul a prezentat produsele pe care și le-a luat cu 30 de lire, adică 188 de lei, și a întrebat apoi românii cât l-ar fi costat acestea în România. Oamenii din țara noastră au rămas surprinși să vadă cum prețurile de acolo au ajuns să fie mai mici decât cele din magazinele de la noi.
Ce a scris românul pe un grup de Facebook
„Ce iei în Anglia de 30 de lire (adică munca pe o oră și jumatate, 2 ore): 4 cefe de porc, 4 pulpe de pui întregi, șuncă Bavaria, cașcaval, cartofi, o salată Colesaw, o salată iceberg, ridichii, un castravete, o pungă de paste, 2 sticle mari de Cola, un pachet de gofre cu ciocolată, o carafă de 2.2 litri de lapte proaspat și un pachet de scutece pentru copii. E bine? Oare în România, îți ajunge să iei atâtea?", a scris românul pe un grup de Facebook.
„Pentru referință: salariul mediu net în România este acum 5.180 Lei (880£), așa zic ei cel puțin; salariul mediu net în Anglia, UK, este acum 2393£ (14081 Lei). Datele oficiale sunt preluate de la INSSE si ONS", a mai scris românul stabilit în Anglia.
Ce au comentat internauții
Evident că reacțiile internauților nu au întârziat să apară și mulți dintre ei au fost de părere că prețurile sunt mult mai accesibile decât în România. „Mi se pare ciudat că alimentele și produsele de consum din Anglia au ajuns mai ieftine decât aceleași produse în România, deși salariile sunt de 3 ori mai mari, e un paradox greu de explicat", a fost unul dintre comentariile lăsate.
Ce spunea ministrul Finanțelor despre scumpiri
Anul acesta, ministrul Finanțelor Marcel Boloș a recunoscut și el că prețurile alimenteor pe care le cumpără românii sunt „destul de mari”, considerând că și el a plătit mult, 500 de lei, pentru cumpărături făcute la piață suficiente pentru 10 zile.
Întrebat în luna aprilie, de ce în România prețurile alimentelor sunt mai mari decât în Europa de Vest, Boloș n-a putut da un răspuns: „Este o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el.