Ce este limba Covid, cel mai nou simptom al infecției cu SARS-CoV-2

Ultima actualizare:

Modificările la nivelul mucoasei orale, la nivelul limbii, mâinilor și picioarelor sunt cele mai recente simptome ale infecției cu Covid-19. Afirmația aparține medicilor care au efectuat un studiu în acest sens și care au dat publicității primele rezultate la care au ajuns. Concluziile au fost publicate în revista de specialitate British Journal of Dermatology încă din luna septembrie a anului trecut.

Specialiștii au descoperit în urma unui studiu că aproximativ 26% dintre pacienții bolnavi de Covid-19 și pe care i-au avut sub supraveghere în aprilie 2020, au prezentat o inflamație a limbii, umflături, ulcerații și pete roașiatice. Mai mult, 40% dintre bolnavi s-au confruntat cu roșeață, senzații de arsură și urticare la nivelul palmelor și al tălpilor. Experții care activează în cadrul Spitalului Universitar La Paz din Madrid, Spania au recomandat cadrelor medicale să examineze mai atent cavitatea bucală a pacienților tocmai pentru a diagnostica mai repede o eventuală infecție cu Covid. 

La studiu au participat 666 de pacienți infectați cu Covid-19 care prezentau forme ușoare și moderate de boală și care au primit tratament adecvat în perioada 10-25 aprilie 2020. Dintre aceștia, 45,7% au prezentat modificări la nivelul mucoasei bucale, a limbii, la nivelul mâinilor și picioarelor. 

Ce este limba Covid, cel mai nou simptom de infecție cu coronavirus

Limba Covid este unul dintre cele mai bizare și ciudate simptome ale infecției cu coronavirus. Și a afectat aproximativ unul din patru pacienți aflați sub observație și tratament. Dacă ar fi să vorbim în procente, am discuta despre 25,7% dintre bolnavii care au participat la studiu. Persoanele respective au fost diagnosticate cu papilită linguală tranzitorie, o inflamație a papilelor gustative sau mici umflături pe suprafața limbii. Aproape 7 procente din acești 25% au raportat stomatită aftoasă, ceea ce se traduce prin apariția unor ulcere bucale benigne și necontagioase. Ați 6,6% dintre pacienții cu afecțiuni bucalde au raportat glosită, o inflamație a limbii care duce la umflarea acesteia, dar și la schimbarea culorii.

Între timp, 40% dintre toți participanții la studiu au raportat afecțiuni similare, dar la nivelul palmelor sau tălpilor. Este vorba despre o descuamare difuză a stratului superior al pielii. Dintre aceste persoane 15% s-au confruntat cu pete roșiatice și maronii pe suprafața palmelor și a tălpilor, iar 7% au raportat senzații de arsură. Un procent mai mic, de doar 6,9% a raporat urticarie, iar 2,9% dintre persoanele afectate au avut doar o ușoară erupție cutanată. 

Concluzia finală care au ajuns experții a fost că aproape jumătate dintre pacienții bolnavi de coronavirus care au participat la studiu și internați în spital pentru două săptămâni au prezentat modificări mucocutanatate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net