Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după Brexit
Joi (23 iunie), britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană. Este prima țară care optează pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Acesta este rezultatul referendumului.
Numărul mare de imigranţi din Regatul Unit le obligă pe autorităţi să construiască zilnic 240 de case pe parcursul următorilor 20 de ani şi să deschidă noi instituţii de învăţământ. Însă fondurile pentru aceste investiţii provin din creşterea PIB-ului cu 1,5% şi a faptului că 85% din cetăţenii UE care au emigrat în Anglia plătesc taxe în valoare de 3 miliarde de lire sterline pe an, iar ajutoarele sociale direcţionate către imigranţi nu depăşesc un miliard. Peste 20% din personalul medical activ în sistemul public de sănătate este alcătuit din imigranţi. Cei mai mulţi imigranţi din zona UE din Marea Britanie provin din Polonia, Irlanda şi România. În plus, peste un milion de britanici locuiesc în Spania şi dacă se votează Brexitul vor pierde asigurările sociale. Însă iată cum vor fi afectaţi românii în cazul unei ieşiri a Marii Britanii din UE:
- imigranţii UE care muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să îşi continue activitatea. Statutul legal va fi negociat între state în intervalul 2019-2020
- alocaţiile, pensiile şi ajutoarele sociale plătite de statul britanic imigranţilor români care au muncit legal în Anglia vor fi indexate conform ţării din care provin sau anulate (Marea Britanie plăteşte anual un miliard de lire sterline alocaţiilor copiilor polonezi, români şi bulgari)
- imigranţii care nu şi-au găsit loc de muncă după 6 luni de şedere în Marea Britanie vor putea fi expulzaţi
- procedurile de angajare pentru cetăţenii UE pot fi schimbate, în funcţie de puncte şi aptitudini profesionale şi în funcţie de acestea să fie acordată viza cu drept de muncă
- studenţii români care învaţă la universităţi din Marea Britanie vor fi limitaţi în accesarea împrumuturilor bancare
- nu s-a luat încă în calcul amendarea dreptului la liberă circulaţie în cazul ieşirii din Uniunea Europeană şi nici regimul vizelor
- relaţiile comerciale cu Marea Britanie se vor modifica: în 2015, ţara noastră a înregistrat exporturi de 2,38 de miliarde de euro şi a importat din Marea Britanie bunuri de 1,56 miliarde de euro.
Click! Spune
Cum arată Uniunea fără Marea Britanie? Vor fi 27 de membri, nu 28 ca până în prezent, dacă rezultatul votului de joi (23 iunie) e în favoarea ieşirii din UE. Suprafaţa Uniunii se reduce de la 4,3 milioane km pătraţi la 4,1 milioane km pătraţi şi populaţia ar fi de doar 443,6 milioane de locuitori. PIB-ul UE scade de la 14,6 trilioane de euro la 12,1 trilioane euro. Bugetul pe 2016 ar fi de 124,1 miliarde de euro.
Raluca Cioroianu, din Anglia:«Nu-mi e ruşine că sunt româncă»
Raluca Cioroianu lucrează ca inspector la o fermă din Addlestone şi recent a fost numită manager al magazinului. Ea şi Mihai Marcăr au venit în Marea Britanie pentru o viaţă mai bună şi muncesc legal plătindu-şi cinstit taxele.
“Dacă eşti un adolescent în Marea Britanie îţi obţii repede paşaportul şi ai voie să călătoreşti în lume. Ca român, acest lucru era imposibil până de curând. Muncesc legal în Anglia, îmi plătesc taxele şi contribui la diversificarea bagajului cultural al britanicilor cu propriile cunoştinţe. Nu-mi e ruşine că sunt româncă şi sunt aici pentru o viaţă mai bună”, a declarat Raluca pentru Daily Mail.
Mihai Marcăr lucrează ca ospătar la un restaurant de fiţă din Londra. “Am muncit 20 de ani şi mi-am câştigat cinstit slujba. Problema Marii Britanii o constituie îndeosebi imigraţia ilegală, nicidecum apartenenţa sau nu la UE”, a declarat românul. În prezent în Marea Britanie trăiesc peste 200.000 de români. Creşterea numărului este semnificativă având în vedere că în martie 2013 munceau în Marea Britanie 72.000 de români, în aprilie 2014 numărul ajunsese la 141.000 şi la începutul lui 2015, ajunsese la 168.000. Conform cifrelor demografice, peste 1.800 de copii români au văzut lumina zilei în Regatul Unit în ultimii patru ani. Dintre aceştia doar 1.000 primesc alocaţii şi beneficii din partea statului britanic. Conform “The Guardian”, românii şi bulgarii reprezintă doar 2,25% din nivelul de ocupare a forţei de muncă. O analiză financiară realizată de britanici arăta în 2015 că activitatea imigranţilor proveniţi din UE creşte PIB-ul Marii Britanii cu peste 0,73%.