Salariile a 1.600.000 de români se vor dubla anul acesta. Despre ce categorii este vorba

Cei aproximativ 1.600.000 de români cărora le va crește salariul de două ori în acest an sunt în principal angajați în sectoarele construcțiilor, industriei textile, hotelieră și turism.

Salariul minim brut în prezent este de 3.300 de lei /foto: arhiva
Salariul minim brut în prezent este de 3.300 de lei /foto: arhiva

Aceștia sunt așteptați să primească o creștere salarială de câteva sute de lei, prima majorare urmând să aibă loc în iulie, iar cea de-a doua, foarte probabil, în luna decembrie.

Salariul minim brut în prezent este de 3.300 de lei, însă guvernul a decis să-l majoreze la 3.700 de lei brut începând cu data de 1 iulie 2024. Această creștere este parte a planului guvernamental de a implementa mecanismul european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în Uniunea Europeană.

Salariul minim pe economie va crește și el, din decembrie

O altă majorare a salariului minim este planificată pentru luna decembrie a acestui an, conform declarațiilor fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, care a indicat că implementarea directivei privind venitul minim va fi finalizată până în acea perioadă.

„Am informații de la Ministerul Muncii, că implementarea directivei privind venitul minm va fi finalizată până în luna decembrie 2024. Urmează o alta majorare a salariului minim”, a declarat fostul ministru al Muncii la Antena 3 CNN. 

România se clasează în prezent printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim lunar, cu aproximativ 600 de euro, ocupând locul 20 din 22 de țări, fiind doar înaintea Ungariei și Bulgariei, conform datelor Eurostat.

Salariul minim european poate fi introdus și în România până la finalul anului 2024

Decizia Partidului Social Democrat (PSD) de a-și asuma ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România până la finalul anului 2024 a fost anunțată la începutul lunii aprilie.

Totuși, chiar legislația europeană impune statelor membre să finalizeze transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat până la sfârșitul acestui an și să înceapă aplicarea normelor stabilite începând cu data de 15 noiembrie, conform informațiilor economedia.ro.

În prezent, salariul minim brut în România este de 3.300 lei, însă Guvernul a aprobat o majorare la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie 2024.

Conform formulei salariului minim european, acesta trebuie să reprezinte cel puțin 50% din salariul mediu pe economie. Această condiție va fi respectată începând cu data de 1 iulie, având în vedere că câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 este de 7.567 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Portle de Fier Foto Hidroelectrica (2) jpg
image
image
image
image
image
image
rosii castraveti ardei (1) jpg
Sebastian Burduja fb jpg
PASAPORT SUA foto shutterstock jpg
constantin necula foto inquam
the emperor napoleon in his study at the tui jpg
Lacul Amara, zămislit dintr un vechi curs al Ialomiţei jpeg
image png
gradinile fermecate ale dragonilor colaj facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net