Cea mai cunoscută poză din lume, în pericol să fie distrusă de chinezi

Ultima actualizare:
Piața Tinanmen a fost teatrul sâneros al unei revoluții ce nu a mai schimbat niciodată fața Chinei
Piața Tinanmen a fost teatrul sâneros al unei revoluții ce nu a mai schimbat niciodată fața Chinei

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Numeroase momente memorabile au fost surprinse de obiectivele fotografilor care, fie și-au riscat viața în cele mai sângeroase lupte, fie au transformat persoane în personaje.

Bill Gates a decis să vândă agenția foto Corbis celor de la Visual China Group. La prima vedere, pare o știre banală... Dar, Corbis deține drepturile de autor a multor fotografii care au făcut înconjurul lumii și au marcat pagini din istoria recentă. Una dintre aceste imagini celebre a fost făcută în timpul protestelor sângeroase din Piața Tiananmen. Chinezii vor deține, astfel, în proprietate, drepturile de autor al uneia dintre cele mai cunoscute poze ale secolului XX.

În 1989, revoluția din Piața Tiananmen a făcut înconjurul lumii. A fost prima revoluție televizată. Momentul a fost combătut agresiv de Partidul Comunist al Chinei. Odată cu perfectarea tranzacției, există numeroase indicii să credem că imaginea va fi cenzurată și va fi ștearsă din arhiva foto a agenției Corbis.

Imaginea care a răscolit Occidentul

În aprilie 1989, o mișcare pro-democratică a pus stăpânire pe Piața Tiananmen din Beijing. Inspirată de personalitatea lui Hu Yaobang, liderul CCP înlăturat de la putere în 1987, mișcarea de stradă își dorea transformarea țării într-un stat democratic. Apogeul protestelor a fost atins în noaptea dintre 3 spre 4 iunie, atunci când cordoane de trupe armate și forțe speciale au intrat în centrul Beijingului și s-au ciocnit cu demonstranții. Cele mai dure lupte s-au dus în Piața Tiananmen. Peste 1000 de oameni au fost uciși.


    Piața Tinanmen a fost teatrul sâneros al unei revoluții ce nu a mai schimbat niciodată fața Chinei
Piața Tinanmen a fost teatrul sâneros al unei revoluții ce nu a mai schimbat niciodată fața Chinei

În dimineața zilei de 5 iunie, tancurile trimise de Partidul Comunist ca să măture cu totul ce a mai rămas în Piața Tiananmen au fost oprite de un protestatar a cărei identitate nu a fost cunoscută nici până în ziua de azi. Bărbatul s-a așezat în mijlocul bulevardului și, pe măsură ce tancurile se apropiau de el, acesta începea să agite în aer o sacoșă goală. Toată scena a fost surprinsă de fotografi și de camerele video ale celor de la CNN, imaginile făcând înconjurul lumii. În cele din urmă, bărbatul a sfârșit în fața unui pluton de execuție.

Click.ro îți prezintă poveștile altor fotografii care au făcut istorie

O altă imagine de referință din arhiva Corbis îl înfățișează pe președintele John F. Kennedy, în celebrul Birou Oval de la Casa Albă. Surpriză! Sub birou se juca băiețelul său. Fotografia a fost realizată în anul 1962. JFK a fost unul dintre cei mai populari președinți ai SUA. Sursă Foto: Corbis/Photoland

Marilyn Monroe, una dintre cele mai mari actrițe de la Hollywood, a pozat sexy deasupra unei guri de aerisire de la metroul din Manhattan (New York). Imaginea a fost realizată în anul 1954. Sursă Foto: Corbis/Photoland

Florence Owens Thompson a rămas în istorie, după acest instantaneu, drept "Mama refugiată." Este imaginea care simbolizează Marea Depresiune (1929 - 1933), criza economică ce a fost catalizatorul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Imaginea a fost realizată în anul 1939. Sursă Foto: Corbis/Photoland

În dimineata zilei de 21 august, armata țărilor membre Pactului de la Varșovia (excepție a făcut Romania, care s-a opus acestei invazii) au trecut cu tancurile prin Bratislava. Cele mai dure evenimente au avut loc în Piața Safarikovo, acolo unde o fata de 17 ani a fost ucisă. “Socialismul cu fata umana” lua sfârșit.

Zeci de tancuri sovietice marșăluiau, așadar, pe străzile Bratislavei și își îndreptau turelele spre mulțimea de protestatari. Nimănui nu îi venea să creadă că invadatorii erau sovieticii, aceiași care au eliberat Cehoslovacia în 1945 de sub ocupație nazistă. Acea zi de 21 august a strivit speranâele pentru o schimbare democratică sub un regim comunist extrem de autoritar. Primăvara de la Praga lua sfarșit.

În acele momente, un tânăr fotograf, Ladislav Bielik, se afla în mijlocul evenimentelor. A pus mâna pe cameră și a surprins o imagine care avea să devină simbolul evenimentelor din timpul Primăverii de la Praga: “Bărbat cu pieptul dezgolit în fața tancurilor Forțelor de Ocupație”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net