Cele două vârste la care îmbătrânirea se accelerează dramatic. Factorul declanșator rămâne un mister

Corpul uman nu îmbătrânește într-un ritm constant de-a lungul perioadei adulte. În schimb, se accelerează dramatic în jurul a două vârste când suferă modificări fiziologice considerabile, deși poate nu sunt pe deplin conștientizate. Chimia corpului se schimbă considerabil la 44 și 60 de ani, indică cel mai nou studiu.

Schimbările dramatice de la vârsta de 44 de ani

banda de alergare jpg

Noua cercetare, publicată pe 14 august în revista Nature Aging, a implicat măsurarea a peste 11.000 de molecule din corpul adultului de-a lungul timpului și a arătat că 81% dintre ele suferă schimbări dramatice la aceste două vârste.

Acest tip de cercetare privind îmbătrânirea se concentrează pe urmărirea „vârstei biologice” care este diferită de „vârsta cronologică” pe care oamenii o sărbătoresc în fiecare an de ziua lor de naștere.

Aceasta se referă la schimbările care apar în organism de-a lungul vieții, care afectează proteinele, metaboliții și activitatea genelor.

Îmbătrânirea la vârsta de 44 de ani coincide și cu momentul în care unele femei încep să treacă prin perimenopauză.

Cu toate acestea, „am găsit aceleași momente de declanșare pentru femei și bărbați”, spune cercetătorul. Acest lucru sugerează că schimbările hormonale specifice sexului nu sunt responsabile pentru creșterea îmbătrânirii, continuă să explice coautorul studiului, biologul Xiaotao Shen.

Prin urmare, „ar trebui să existe un alt motiv pentru a provoca aceeași schimbare la bărbați și la femei”.

Factorul declanșator rămâne un mister

Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea Stanford au recrutat 108 participanți care aveau diverse origini etnice și aveau vârste cuprinse între 25 și 75 de ani.

Nu se știe de ce chimia corpului se schimbă considerabil

Mulți dintre factorii care s-au schimbat în jurul vârstei de 44 și 60 de ani au fost legați de sănătatea inimii.

De exemplu, o proteină legată de ateroscleroză sau acumularea plăcii în artere, a crescut în sângele participanților în perioada de 40 și 60 de ani.

Aceste grupe de vârstă au prezentat, de asemenea, scăderi ale capacității de a metaboliza cofeina, care crește temporar tensiunea arterială, și alcoolul, care inițial scade, dar apoi crește tensiunea arterială.

Calea organismului de producere a acizilor grași nesaturați, care scad colesterolul „rău”, a scăzut și ea la aceste două vârste.

Pe lângă sănătatea inimii, nivelurile de zahăr din sânge au atins vârful la participanții în vârstă de 40 și 60 de ani, sugerând o posibilă legătură cu diabetul de tip 2 legat de vârstă.

Oamenii de știință nu știu încă de ce chimia corpului se schimbă considerabil la aceste vârste, iar studiul nu a luat în considerare rolul pe care l-ar putea juca factorii stilului de viață, cum ar fi dieta sau exercițiile fizice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate la Festivalul de comemorare de la Royal Albert Hall, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
ciolacu londra gafe jpg
nasterea domnului jpg
brad craciun  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net