Cinci hărți sugestive ne arată cât de complicat a fost 2015
Anul 2015 a fost unul bogat în evenimente politice și sociale. Dacă vrei să recapitulezi ce s-a întâmplat anul trecut, poți fi ajutat de cinci hărți sugestive pentru cele mai importante lucruri cu care s-a confruntat întreaga omenire.
Toate drumurile duc în... Cuba
În decembrie 2014, președintele Barack Obama a anunțat că SUA vor restabili relațile diplomatice cu Cuba. A fost o decizie istorică, luată după mai mult de 50 de ani de embargo economic și impas politic. Ca urmare a acestei decizii, în 2015 au apărut numeroase curse aeriene și navale între cele două destinații.
Dezastrul provocat de cutremurul din Nepal
În aprilie 2015, Kathmandu a fost aproape de epicentrul unui cutremur ce a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter. A fost cel mai puternic seism care, pur și simplu, a devastat Nepalul! Peste 500,000 de clădiri și monumente din capitala Nepalului și din împrejurimi s-au transformat în ruine.
Teritoriul ISIS s-a mărit rapid
Autoproclamatul Stat Islamic și-a extins puternic teritoriul în 2015, continând să cucerească noi orașe cheie și câmpuri petrolifere în Irak și Siria. Anul trecut, ISIS a orchestrat peste 50 de atacuri teroriste în 20 de țări din întreaga lume, cele mai sângeroase fiind cele comise în redacția revistei Charlie Hebdo și la teatrul Bataclan, ambele în centrul Parisului.
Refugiații au asaltat Europa pe mare
Peste 920,000 de refugiați au ajuns în Europa anul trecut pe diferite rute maritime. Criza produsă de imigranți la porțile Bătrânului Continent a provocat disperare în rândurile liderilor europeni, totul culminând cu o scindare de viziuni între Estul și Vestul Europei. Temerea că teroriștii ar putea să se folosească de această criză umanitară pentru a călători de-a lungul Europei fără a fi amprentați i-a determinat pe mulți lideri europeni să nu accepte cotele de imigranți impuse de la Bruxelles fiecărei țări membre UE.
Acordul climatic de la Paris
În decembrie 2015, reprezentanții a 195 de state au semnat Acordul de la Paris, angajându-se, pentru prima dată în istorie, ca țările pe care le reprezintă să își reducă emisiile de carbon pentru ca temperatura la nivelul Globului să scadă cu 2 grade Celsius.