Clădirea superbă deasupra căreia nu zboară nicio pasăre. Care este motivul

Pe întinsul globului, sunt puține regiuni care să nu ofere priveliștea aripilor păsărilor în zbor. Cu toate acestea, într-o manieră surprinzătoare și amuzantă, deasupra templului hindus Jagannath din orașul Puri, India, nu se ivește nici măcar umbra unei păsări.

Aceasta e clădirea superbă deasupra căreia nu zboară nicio pasăre / foto: wikipedia
Aceasta e clădirea superbă deasupra căreia nu zboară nicio pasăre / foto: wikipedia

Despre acest fenomen, indienii susțin că este un semn divin, în timp ce comunitatea științifică propune o altă perspectivă.

Templul Jagannath, un loc important pentru pelerinii hinduși

Construit în anul 1174, templul Jagannath este consacrat lui Jagannath, sau Domnul Universului, o manifestare a lui Krishna, avatarul zeului Vișnu. Este, în același timp, un important loc de pelerinaj pentru credincioșii religiei hinduse.

Locuitorii sunt intrigati de faptul că, în ciuda trecerii timpului, nu au surprins niciodată păsări sau avioane traversând cerul deasupra templului. În timp ce unii cred că aceasta este o manifestare divină, oamenii de știință adoptă o abordare mai pragmatică.

Se susține că păsările evită să survoleze zona datorită structurii cilindrice a templului, care afectează densitatea aerului din cauza nivelului crescut de umiditate.

De asemenea, locația de coastă a templului, cu vânturi puternice la o altitudine de 300 de metri, constituie un alt impediment pentru păsările mici, care se luptă să facă față turbulențelor atmosferice. Mai mult, în regiune nu se întâlnesc păsări mari și puternice, precum vulturii.

Nici avioanele nu trec pe deasupra

Pe lângă aceste aspecte, se menționează că nu există rute de zbor pentru avioane deasupra templului, iar spațiul aerian aferent a fost declarat oficial "Zonă fără zbor".

Fascinația în jurul Templului Jagannath nu se rezumă doar la absența păsărilor. Se spune că, datorită geniului arhitectural al inginerilor indieni, templul nu proiectează nicio umbră, indiferent de poziția din care este privit.

Templul Jagannath este celebru și pentru Festivalul anual al Carelor, când mii de credincioși se adună în Puri pentru a participa la acest eveniment religios grandios.

Un alt aspect remarcabil este schimbarea zilnică a steagului templului, aflat pe cupolă. Această acțiune, desfășurată cu o remarcabilă consecvență timp de 1800 de ani, presupune ca un sfânt să urce pe clădirea de aproximativ 45 de etaje pentru a schimba steagul. Se spune că, dacă acest ritual nu este respectat măcar pentru o zi, templul ar trebui să rămână închis pentru următorii 18 ani, scrie shtiu.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
2925A0F4 C385 4830 B11E 00CE28E4267F jpeg
Furtuna solara FOTO Shutterstock
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net