Corona... și mai cum? Francezii, spaniolii, cehii și nemții au dat măștile jos ca să bea o halbă rece la terasă
Săptămâna 11-15 mai este una importantă pentru multe țări europene! Spania, Italia, Franța, Germiania, Belgia, Austria și Cehia sunt printre primele care au început ”marea relaxare” a măsurilor de restricție impuse de COVID-19. Chiar dacă regulile impuse de autorități sunt simple, nimeni nu a respectat distanțarea socială și nu și-a ținut masca pe față când a ajuns la terase.
Experții OMS și autoritățile locale au impus patru reguli simple ale țărilor care încearcă să revină la normalitate: 1. să păstreze distanța socială de 1,5 metri; 2. să impună spălarea frecventă a mâinilor; 3. să impună purtarea măștilor de protecție în spațiile publice; 4. să facă tot posibilul pentru a împiedica aglomerările sociale. Nici una dintre aceste reguli nu a fost respectată începând de luni în principalele țări europene.
Malul Senei a fost inundat de mii de parizieni dornici de socializare după de au stat în izolare peste 50 de zile. Vremea frumoasă a șters cu buretele din memoria colectivă bilanțul devastator cauzat de COVID-19: 178.000 de bolnavi și 27.000 de morți. Însă ei nu au fost singurii europeni care ”s-au relaxat” la o bere. În Praga, Cehia, mii de localnici au profitat de vremea frumoasă și au băut cantități uriașe de bere chiar pe trotuare. Oricum, în Cehia nu au fost înregistrate decât 8.200 de contaminări și 260 de decese, datorită măsurilor prompte luate de autorități.
Citește și:
Viorel Cataramă are simptome de coronavirus, dar își face analizele peste două săptămâni
După două luni în izolare, cine poate rezista tentației?
Și belgienii au uitat luni de măști, dar au respectat distanțarea socială. Și-au băut cuminți berile în parcuri, pentru că terasele și barurile rămân încă închise. Belgia a înregistrat 54.000 de îmbolnăviri și 8.800 de morți. Și în Elveția s-au deschis terasele de luni, după ce autoritățile au anunțat bilanțul celor două luni de coșmar: 30.000 de contaminări și 1.800 de decese. Terasele și promenadele din Madrid, Barcelona și Tarragona au fost luate cu asalt și lumea a băut bere rece uitând că nu au voie să se strângă în grupuri de 10 persoane și trebuie să poarte măști.
După înregistrarea bilanțului-record de 270.000 de contaminări și peste 27.000 de morți, populația de 47 de milioane a Spaniei pare să ignore recomandările guvernului condus de Pedro Sanchez care recomandă prudență. Ispita unei beri reci este prea mare și nimeni nu se gândește la consecințe”. Austriecii au fost mai prudenți ca vecinii lor germani și nu au deschis încă terasele și barurile preferând să bea bere în parcuri, la distanța corespunzătoare. În landul nord-estic Mecklemburg-Western Pomerania restaurantele s-au deschis de sâmbătă, însă la mese nu s-au așezat decât câte două persoane și s-a băut bere la halbă cu mănuși chirurgicale în mâini.