Creta, o bijuterie a Greciei. Ce poţi vedea pe „insula lui Zeus”
Ai fost vreodată în Creta? Este un loc pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în această viaţă. Însumează toate frumuseţile celorlate insule greceşti, de la plaje superbe, mâncare bună, sătuţe de munte, leandri şi miros de pin, ruine, istorie şi tradiţii până la hoteluri de cinci stele şi oraşe cochete.
Dacă Thassos e „insula de smarald”, Rhodos e „insula Soarelui”, iar Santorini e „insula îndrăgostiţilor”, despre Creta se ştie că e „insula lui Zeus”. Sună impunător şi pe bună dreptate. Potrivit mitologiei, aici a fost adus Zeus de mama sa, Rea, pentru a-l feri de tatăl său, Cronos, care obişnuia să-şi înghită copiii. Creta este cea mai mare insulă a Greciei şi a cincea ca mărime din Marea Mediterană. Are 8.336 kilometri pătraţi, 1.060 km de coastă şi 450 de plaje, din care una nu seamănă cu alta. Practic, sunt plaje pe absolut toate gusturile: mai mari, cu valuri, sau golfuleţe liniştite, cu nisip fin auriu, alb sau roz, cu pietricele, amenajate, comerciale sau sălbatice.
„Creta e dantelată şi în toată dantelăria aceasta s-a adunat nisip şi s-au format tipuri diferite de plaje. Este greu să spui care e mai frumoasă, depinde de gusturi. Poţi să găseşti o plajă cu apă liniştită şi 10 km mai încolo să fie una cu valuri mari, din cauza vântului. O plajă deosebită este Balos, cu nisip roz şi alb, cu piatră şi stâncă”, aflăm de la Cristina Prelipcean, ghid local Christian Tour, care locuieşte în Creta de 15 ani. O altă plajă unică în lume, cu nisip roz, este Elafonisi. Considerată o adevărată minune a naturii, înconjurată de un lanţ muntos, cu vegetaţie luxuriantă, Elafonisi are ape de mică adâncime, de un turcoaz incredibil.
De ce mai trebuie să ajungi pe insula Creta? Pentru că acesta este zona zero a civilizaţiei europene, aici s-a născut Grecia. Ghidul nostru ne spune că primele însemnări datează din anul 2.500 î.Hr., iar dovada o găseşti la palatul Knossos de lângă Heraklion, fost centru al civilizaţiei minoice. Vei fi uimit să vezi cum în urmă cu 3.700 de ani civilizaţiile minoice din Grecia aveau sistem de canalizare pe două niveluri, aveau drumuri, căruţe, îşi construiseră case răcoroase şi bine luminate, cu toalete în fiecare cameră, chiar şi la etajele superioare, aveau depozite pentru cereale şi multe altele care, în unele sate româneşti, nu se găsesc nici în zilele noastre.
După ce ai văzut palatul Knosos, vizitează oraşul Heraklion, capitala insulei, unde e şi aeroportul. Aici poţi vedea Palatul Ducal, Muzeul de Arheologie , biserica ortodoxă Sf. Titus, din secolul X, Mitropolia Sf. Mina. Plimbă-te pe malul mării, să vezi fostele şantiere navale ale veneţienilor, şi delectează-te prin magazinele cu suveniruri din bazar.
Rethymno este considerat oraşul cultural al Cretei pentru că aici a luat naştere prima universitate de pe insulă, în anii 1550. E un oraş plin de viaţă, cu oameni primitori, cu o plajă lungă de 5 km şi străduţe pietruite, pline de farmec.
Chania e oraşul istoric care impresionează cu arhitectura sa veneţiană. Acolo găsim case cochete, străduţe colorate şi pline de flori, portul veneţian cu ape liniştite.
Continuăm cu Matala, oraş port binecuvântat cu plaje minunate şi locuinţe vechi săpate în peşteri, chiar lângă plajă. Plaja a devenit cunoscută în rândul hipioţilor care au venit să locuiască în acele peşteri, la începutul anilor `60.
Dacă ajungi în Creta, nu rata o excursie pe insula Spinalonga, numită „insula leproşilor”. A fost fortificată cu secole în urmă de veneţieni, care au construit zid de apărare şi case frumoase, din piatră, cu balcoane a la Romeo şi Julieta. În 1904 micuţa insuliţă a devenit leprozerie. Toţi bolnavii de lepră din Grecia au fost aduşi cu forţa pe Spinalonga şi au trăit în mizerie până în 1953, când apare medicamentul. Ultimul lepros pleacă de aici în 1957, iar în 1987 cetatea veneţiană devine sit arheologic, vizitat de milioane de turişti.
„În Creta găsim toate tipurile de climă şi toate formele de relief – munţi, podişuri, platouri, câmpii, văi şi plaje de toate felurile. Aici sunt plante care nu se mai găsesc nicăieri în lume, o pădure de palmieri naturali, orhidee, eucalipt, oregano (aici a apărut pentru prima dată în lume)), este un peisaj deosebit şi un aer îmbătător”, ne mai spune ghidul Christian Tour, Cristina Prelipcean.
Curiozităţi despre Creta, în cifre
- Din cele 6.000 de insule greceşti, Creta este cea mai mare.- Aici sunt 36 de milioane de măslini, măslinul fiind considerat „aurul verde al Cretei”.- Cel mai înalt vârf muntos din Creta are 2.456 de metri.- Pe această insulă sunt 450 de plaje cu toate felurile de nisip şi de toate dimensiunile. Cea mai lungă are 11 km.
- Creta are cel mai lung defileu din Europa - Samaria (18 km).