Cum să supraviețuiești în cazul unei catastrofe globale?

Ultima actualizare:

    În caz de catastrofă globală, supraviețuitorii se confruntă cu insecuritatea și epuizarea proviziilor.Foto GettyImages
În caz de catastrofă globală, supraviețuitorii se confruntă cu insecuritatea și epuizarea proviziilor.Foto GettyImages

În cazul producerii unei catastrofe globale, lumea ar fi aruncată într-un haos general, dar adevărata provocare va fi pentru supraviețuitori. Aceștia trebuie să înfrunte nu doar pericolele unui mediu ostil, dar și violențele generate de insecuritate și epuizarea proviziilor.

1. Nu te izola de ceilalți

Este cel mai greu să supraviețuiești atunci când te izolezi de ceilalți, relatează The Guardian. La început, restul oamenilor pot părea o amenințare, dar pe măsură  ce devii un singuratic, mediul înconjurător devine cu atât mai ostil. Dacă oamenii colaborează între ei, șansele de a reconstrui o societate cresc.

2. Mută-te într-un mediu rural

Aparent, sună paradoxal, dar orașele sunt propice supraviețuirii doar atunci când funcționează corect. În momentul în care nu mai există electricitate, infrastructură funcțională și ordine, orașele pot deveni locuri letale. Orașele sunt vulnerabile din cauză că elementele care susțin supraviețuirea sunt interdependente, iar tu la rândul tău devii dependent de aceste resurse. În cazul unui dezastru total, mediul rural e mai bun pentru a supraviețui. Aici, oamenii devin mai apropiați în încercarea de a a-și crea propriile resurse și societate.

3. Accesul la ape curgătoare și pământ fertil este esențial

În cazul unei catastrofe globale, orașele intră în haos din cauză că oamenii dau năvală în magazine pentru a-și aduna cât mai multe alimente pentru a supraviețui. Problema este că acestea se vor termina la un moment dat. De aceea este important să găsești un teren fertil unde poți cultiva propria hrană pentru a supraviețui. Electricitatea este o altă problemă. O apă curgătoare poate facilita construirea unui sistem hidroelectric care îți poate asigura un minimum de energie electrică.

4. Creează căi de comunicație

Comunicarea la nivel global așa cum o știm azi nu va mai fi posibilă în momentul unei catastrofe, dar este important să știi ce se întâmplă în restul lumii sau cel puțin în comunitatea reclădită. Va trebui să revenim la sistemele de comunicație radio. Internetul, în mare parte, nu va supraviețui; doar rețele militare vor rămâne probabil funcționale, dar acestea nu pot fi accesate de civili, cu atât mai puțin în stare de haos. Cel mai accesibil ar fi construirea unei rețele Wi-Fi în propria comunitate.

În cazul unui dezastru global, căile de comunicație sunt distruse.
În cazul unui dezastru global, căile de comunicație sunt distruse.

5. Guvernele și forțele de ordin nu vor mai fi de încredere

Toate marile guverne au stabilite programe speciale pentru propria supraviețuire în caz de dezastru global. Problema este că aceste planuri se pot îndepărta de Constituție și chiar să presupună instaurarea legii marțiale, care de regulă este singura măsură eficientă în situație de criză. În caz de catastrofă, nu toți oamenii pot fi salvați și e posibil ca autoritățile să nici nu dorească acest lucru (pentru că ar fi prea mulți oameni, prea puține provizii). De aceea nu trebuie să ne încredem în totalitate în forțele armate, mai ales atunci când acestea se află pe teritoriul tău.

6. Trebuie să înveți să fii autonom

Pentru a fi autonom, este important ca societatea din care faci parte să aibă propriul teren agricol, propriul generator de electricitate și propriile căi de comunicație. De ce este nevoie de această autonomie? Pentru că nu se va cunoaște cât timp va trebui să supraviețuiești. Pot trece decenii până când supraviețuitorii vor reclădi civilizația.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net