Cum va arăta podul suspendat proiectat în întregime digital, între două tuneluri săpate direct în stâncă. Proiectul este în plină desfășurare

Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai impresionante proiecte de infrastructură din Europa este în plină desfășurare în vestul Norvegiei: o autostradă ce va conecta orașul Bergen, al doilea ca mărime din țară, cu insula Sotra, printr-o rețea complexă de tuneluri și poduri, dintre care unul, în mod special, se evidențiază datorită inovațiilor tehnologice și designului său remarcabil.

Intrare în tunel. Foto: arhiva.
Intrare în tunel. Foto: arhiva.

Sotra Link: Proiectul care redefinește infrastructura norvegiană

Sotra Link reprezintă un proiect ambitios care modernizează Drumului Național 555 Sotrasambandet, o arteră importantă pentru traficul rutier din vestul Norvegiei. Proiectul include o rețea de 9,4 km de autostradă care va conecta insula Sotra de Bergen, printre care se numără tuneluri subterane și un pod suspendat de mare capacitate. Realizarea acestui proiect se face într-un parteneriat public-privat, cu un consorțiu format din WeBuild (Italia), FCC (Spania) și SK Ecoplant (Coreea de Sud), iar termenul de finalizare este stabilit pentru 2027.

9,4 km de drum, dintre care aproape jumătate sunt tuneluri

Noul pod suspendat.
Noul pod suspendat.

O componentă esențială a noii autostrăzi este rețeaua de tuneluri. Din cei 9,4 km de drum, aproximativ 4,6 km sunt tuneluri rutiere, incluzând atât galerii pentru autovehicule, cât și pentru pietoni și bicicliști. În total, vor exista peste 12 km de galeriile de tunel, un element important având în vedere terenul montan și condițiile climatice din zonă, cum ar fi zăpada și ploile abundente.

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale proiectului este tunelul Drotningsvik, un pasaj de 1,9 km care va traversa o zonă dens populată. De asemenea, vor fi construite tuneluri secundare pentru pietoni și bicicliști, facilitând mobilitatea durabilă în întreaga regiune.

Cel mai spectaculos element al acestui proiect rămâne însă noul Pod Sotra, care va traversa fiordul ce separă insula Sotra de restul arhipelagului atlantic al Norvegiei. Acest pod suspendat va avea o lungime de 900 de metri, iar deschiderea între pilonii săi va măsura 600 de metri. Pilonii, construiți din beton armat, vor ajunge la o înălțime impresionantă de 145 de metri, făcându-l unul dintre cele mai mari și mai complexe poduri suspendate din lume.

Dar ceea ce face acest pod cu adevărat special nu este doar dimensiunea sa, ci modul în care este proiectat: pentru prima dată în istoria unui astfel de proiect de amploare, podul Sotra este realizat aproape în întregime prin tehnologia digitală.

Proiectarea digitală, o revoluție în ingineria civilă

Proiectul noului Pod Sotra a fost realizat în mare parte prin tehnologie digitală, utilizând modele 3D avansate pentru a crea o viziune completă și precisă a structurii. Aceasta a permis echipelor de ingineri și arhitecți să reducă drastic erorile și să îmbunătățească înțelegerea globală a proiectului. În comparație cu proiectele anterioare de poduri, care foloseau până la 4.000 de desene fizice, pentru Sotra s-au realizat doar 15 desene pe hârtie.

Aceste modele digitale nu doar că au optimizat procesul de proiectare, dar au permis o mai bună gestionare a costurilor și a resurselor, economisind timp și reducând complexitatea proiectului. În plus, echipele de construcție au avut acces la 60 de milioane de puncte de date și 211 modele digitale care au oferit o reprezentare fidelă a fiecărei componente a podului, de la fundații până la cabluri și piloni.

Podurile sunt structuri foarte complexe din punct de vedere geometric, iar modelele 3D ajută la înțelegerea interacțiunii dintre părțile componente. Astfel, toate echipele implicate – de la proiectanți la muncitori – pot vizualiza în timp real toate detaliile și pot rezolva rapid orice problemă”, explică Vegard Gavel-Solberg, manager de grup pentru proiecte de poduri la Norconsult, citat Ground Engineering.

Impactul asupra economiei și mediului

Proiectarea digitală a noului Pod Sotra aduce un nivel de precizie și eficiență fără precedent. În plus față de creșterea eficienței, acest tip de abordare reduce impactul condițiilor meteorologice extreme, care sunt o provocare constantă în Norvegia. „Avem multe condiții meteorologice dificile, inclusiv zăpadă și ploi abundente, iar tehnologia digitală ne permite să proiectăm structuri care să facă față acestor provocări fără a compromite siguranța”, adaugă Gavel-Solberg.

Noua infrastructură rutieră va aduce beneficii semnificative economiei regiunii, facilitând transportul de bunuri esențiale, cum ar fi peștele, petrolul și gazele. De asemenea, va reduce timpul de călătorie între Bergen și Sotra cu aproximativ 20 de minute, îmbunătățind semnificativ accesul la servicii esențiale pentru locuitorii din această zonă. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la reducerea emisiilor de carbon, datorită unei infrastructuri rutiere mai eficiente și mai ecologice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front beleusi jpg
Bd  Dimitrie Cantemir 2013 wikipedia jpg
image png
Mario Anzler, foto Aleteia org jpg
tulips 3365630 1280 jpg
Rimetea jpg
cel mai lung tort capsuni jpg
pisica saxofon instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net