Cutremur în Nepal: Bilanţul depăşeşte 4.000 de morţi
Bilanţul cutremurelor şi avalanşelor produse în Nepal a depăşit 4.000 de morţi, anunţă autorităţile medicale, citate de Associated Press, la două zile de la tragedia de sâmbătă care a devasta o ţară întreagă. Experţii însă se tem că numărul victimelor acestui cutremur în Nepal va ajunge la 6.000.
Poliţia nepaleză a transmis că 4.004 persoane au decedat, iar 7.180 au fost rănite în urma acestui cutremur în Nepal de 7,9 grade produs sâmbătă. Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas estimează că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi, potrivit mediafax.ro.
Alunecările de teren au împiedicat echipele de salvare să ajungă la cei care au nevoie de ajutor folosind cărările de munte, a declarat Prakash Subedi, oficial din regiunea Gorkha, unde a avut epicentrul cutremurul. "Sate ca acesta sunt în mod obişnuit afectate de alunecări de teren şi nu este neobişnuit ca 200, 300 sau până la 1.000 de persoane să fie complet îngropatea de pietrele care cad", a declarat Matt Darvas, membru al grupului World Vision.
Seismul a fost cel mai grav cutremur în Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan.
Administratorul şef din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat că au fost distribuite corturi şi apă, luni, în zece locaţii din capitală, dar că replicile au lăsat populaţia foarte speriată. "Au fost aproximativ 100 de cutremure şi replici, ceea ce a făcut eforturile de salvare dificile. Chiar şi salvatorii sunt speriaţi şi fug din cauza lor", a declarat el.
Cutremur în Nepal: Peste 300.000 de turişti, surprinşi de seism
Peste 300.000 de turişti se aflau în ţara asiatică în momentul în care a avut loc acest cutremur în Nepal, între care şi 19 români. Patru dintre ei sunt alpinişti care doreau să urce pe Everest şi să înfigă drapelul României pe cel mai înalt vârf din lume.
La rândul său, Ministerul român de Externe a precizat că 28 de români au fost localizaţi în Nepal şi se află în siguranţă. "Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români care de asemenea se află în afara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane", se precizează într-o informare de ultimă oră a MAE. De asemenea, MAE reafirmă că nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victimele seismului.
Cutremur în Nepal: Ajutoare financiare din partea întregii lumi
Printre ţările care şi-au oferit ajutorul după acest cutremur în Nepal se numără Statele Unite, care au trimis o echipă de răspuns în caz de dezastre şi au oferit un milion de dolari, potrivit USAid. China a trimis o echipă de salvare care a ajuns deja în Nepal. India a trimis câteva aeronave cu echipament medical şi un spital mobil, precum şi o echipă formată din 40 de persoane, însoţite de câini special antrenaţi. Marea Britanie a trimis o echipă formată din opt persoane şi a oferit ajutor în valoare de cinci milioane de lire sterline. Pakistanul a trimis patru avioane C-130 cu echipament medical, medici militari, echipe de salvare dotate cu radare şi câini special antrenaţi, alimente, corturi şi pături. Norvegia a oferit asistenţă umanitară în valoare de 3,9 milioane de dolari, în timp ce promisiuni au venit şi din partea Germaniei, Spaniei, Franţei, Israelului şi UE.