Cutremur în Nepal: Clădirile istorice distruse
Peste 4.000 de oameni au murit în Nepal şi peste 7.000 au fost răniţi în urma seismului produs sâmbătă (25 aprilie). Un cutremur în Nepal cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Ritcher a lovit ţara asiatică, dar şi India, Bangladesh şi Tibet. Şi clădirile istorice ale ţării au fost afectate, multe situri UNESCO fiind distruse de seism.
Numeroase clădiri importante au fost afectat de acest cutremur în Nepal. Faimosul Turn Dharahara, care domina capitala Kathmandu, a fost complet distrus, iar templul din Piaţa Durbar, un sit aparţinând Patrimoniul UNESCO, a fost parţial avariat, potrivit metro.co.uk.
Cutremur în Nepal: Clădiri din Patrimoniu UNESCO, distruse de seism
Cutremur în Nepal: numărul morţilor ar putea ajunge la 6.000
Bilanţul cutremurelor şi avalanşelor produse în Nepal a depăşit 4.000 de morţi, anunţă autorităţile medicale, citate de Associated Press, la două zile de la tragedia de sâmbătă care a devasta o ţară întreagă. Experţii însă se tem că numărul victimelor acestui cutremur în Nepal va ajunge la 6.000.
Poliţia nepaleză a transmis că 4.004 persoane au decedat, iar 7.180 au fost rănite în urma acestui cutremur în Nepal de 7,9 grade produs sâmbătă. Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas estimează că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi, potrivit mediafax.ro.
Alunecările de teren au împiedicat echipele de salvare să ajungă la cei care au nevoie de ajutor folosind cărările de munte, a declarat Prakash Subedi, oficial din regiunea Gorkha, unde a avut epicentrul cutremurul. "Sate ca acesta sunt în mod obişnuit afectate de alunecări de teren şi nu este neobişnuit ca 200, 300 sau până la 1.000 de persoane să fie complet îngropatea de pietrele care cad", a declarat Matt Darvas, membru al grupului World Vision.
Cutremur în Nepal: Mobilizare la nivel mondial
Printre ţările care şi-au oferit ajutorul după acest cutremur în Nepal se numără Statele Unite, care au trimis o echipă de răspuns în caz de dezastre şi au oferit un milion de dolari, potrivit USAid. China a trimis o echipă de salvare care a ajuns deja în Nepal. India a trimis câteva aeronave cu echipament medical şi un spital mobil, precum şi o echipă formată din 40 de persoane, însoţite de câini special antrenaţi. Marea Britanie a trimis o echipă formată din opt persoane şi a oferit ajutor în valoare de cinci milioane de lire sterline. Pakistanul a trimis patru avioane C-130 cu echipament medical, medici militari, echipe de salvare dotate cu radare şi câini special antrenaţi, alimente, corturi şi pături. Norvegia a oferit asistenţă umanitară în valoare de 3,9 milioane de dolari, în timp ce promisiuni au venit şi din partea Germaniei, Spaniei, Franţei, Israelului şi UE.