De ce nu a dispărut coronavirusul pe timpul verii? Explicația unui expert: "Nu e virus de sezon"
Luni întregi s-a speculat pe această temă, iar acum am aflat că, de fapt, coronavirusl nu dispare vare. Care este explicația? Medicul american Saskia Popescu, expert în COVID-19 a arătat de ce nu s-a întâmplat acest lucru.
"Noi, cu toţii, am crezut că va fi o boală sezonieră, ca gripa, şi că ne vom confrunta cu ea doar într-o anume perioadă a anului. Din păcate a fost o greşeală, dar cred că mulţi oameni încă sunt convinşi că aşa este. Treaba cu acest virus este că are nevoie de oameni ca să se răspândească, aşa că nu e vorba de sezon, ci despre aglomeraţia de oameni, unde sunt şi ce fac. Vara se formează mulţimi mari, oamenii merg în concediu, au tot felul de activităţi aşa că nu este surprinzător că asistăm la această înmulţire a cazurilor de infectare. Din păcate cred că acesta este un exemplu care explică foarte bine de ce nu putem presupune că o boală nouă este sezonieră sau cumva legată de temperatura din aer.", a declarat Saskia Popescu pentru observatornews.ro.
De ce este important să purtăm mască
Foarte mulți oameni ignoră sfaturile autorităților și ale experților. În cele mai mult țări, masca este obligatori în toate spațiile închise, existând cazuri în care oamenii sunt forțați să o poarte chiar și pe stradă.
"Când eşti într-un mediu alături de alţi oameni, alţii faţă de cei cu care trăieşti, trebuie să porţi mască. Afară, când plimbi câinele sau te plimbi cu soţul sau alături de un membru al familiei cu care şi locuieşti nu trebuie să porţi mască. Dar, dacă interacţionezi cu alţi oameni, fie că asta înseamnă o oprire la patiserie sau că vorbeşti cu un vecin, absolut, trebuie să porţi mască şi să respecţi distanţa socială. Partea proastă în cazul barurilor şi al restaurantelor este că nu poţi purta mască când bei şi mănânci, tocmai de aceea locaţiile acestea prezintă un risc atât de ridicat pentru că adună mulţi oameni într-un spaţiu închis. De aceea i-aş sfătui pe oameni, dacă merg la bar sau la restaurant : Staţi afară, păstraţi o distanţă minimă de 2 metri şi rămâneţi apropiaţi doar de cei cu care locuiţi pentru că scopul este, acum, să reducem transmisia, aşa că cel mai bine este să rămâneţi în mediul cel mai cunoscut vouă.", a mai explicat medicul.
Saskia Popescu epidemiolog specializat în boli infecţioase şi prevenirea infecţiilor şi profesor afiliat la Universitatea George Mason, Saskia Popescu este implicată activ în lupta anti-COVID ca membru al Comitetului pentru combaterea coronavirusului, din cadrul Federaţiei Oamenilor de Știinţă Americani. Ea este căsătorită cu un român.