De ce se îmbolnăvesc și mor de coronavirus mai mult bărbații. Explicația specialiștilor

Ultima actualizare:
Noul coronavirus a infectat zeci de mii de persoane
Noul coronavirus a infectat zeci de mii de persoane

Epidemia de coronavirus care a început în China a speriat o planetă întreagă. Acest nou virus ocolește, în cele mai multe cazuri, copiii, însă se pare că pune în pericol un alt grup mare de oameni: bărbații. Cei mai în pericol sunt bărbații de vârstă mijlocie și cei aflați în etate.

Săptămâna aceasta, Centrul de Control al Bolilor din China (CDC) a publicat un raport pe larg, despre tot ceea ce se știe despre coronavirus până acum. Cercetătorii au descoperit că, deși femeile și bărbații par să fie infectați în egală măsură, bilanțul deceselor arată un lucru bizar. Rata de mortalitate în rândul bărbaților este de 2,8%, comparativ cu 1,7% la femei. Nu ar fi ceva anormal, dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat cu aproape toate bolile virale cu care s-a luptat omenirea până în prezent.

La fel s-a întâmplat și în 2003, atunci când epidemia Sars a făcut cu 50% mai multe victime în rândul bărbaților. Putem compara și cu gripa spaniolă, din 1918, atunci când cei mai mulți morți au fost bărbați.

Coronavirus. Cifrele arată că bărbații sunt mai predispuși infecțiilor

Coronavirusul a ajuns în toate colțurile lumii
Coronavirusul a ajuns în toate colțurile lumii

Mai mulți factori par să fie împotriva. Epidemia de coronavirus, care până în prezent a făcut epste 2.900 de victime, îi afectează mai mult pe bărbați, iar oamenii de știință susțin că explicațiille sunt de natură biologică, dar țin și de stilul de viață al victimelor. Atunci când vine vorba despre imunitate în fața infecțiilor, bărbații sunt sexul mai slab, relatează The Independent

„Există un tipar pe care l-am observat la mai multe infecții virale de-a lungul anilor: bărbații sunt cei mai predispuși și suferă cel mai mult. Sistemul imunitar al femeilor este mai puternic. Din păcate, asta le face să fie mai susceptibile la boli autoimune. 80% dintre persoanele care suferă de boli autoimune sunt femei!”, a declarat Sabra Klein, om de știință care studiază diferența dintre cele două sexe, atunci când vine vorba despre boli infecțioase și reacții la vaccin.

Femeile au un sistem imunitar mai bun

Numărul deceselor provocate de coronavirus a trecut de 2.900
Numărul deceselor provocate de coronavirus a trecut de 2.900

Nu se știe încă de ce femeile au un sistem imunitar mult mai puternic. Una dintre ipoteze ține de faptul că organismul femeii trebuie să apere și copiii, dacă ținem cont de faptul că laptele mamei are anticorpi care îi ajută pe bebeluși să fie imuni în fața bolilor. O variantă ar fi prezența în cantități mai mari a estrogenului și faptul că femeile au doi cromozomi X, care conțin gene ce ajută imunitatea. Bărbații, desigur, au doar un cromozom X. Experimentele făcute pe șoareci au arătat că, în cazul coronavirusului Sars, masculii au fost mai predispuși la infecții, iar riscul crește odată cu vârsta. Atunci când oamenii de știință au „blocat” estrogenul din corpul femelelor infectate sau le-au scos ovarele, acestea au murit mai repede. Cu toate acestea, după ce au blocat testosteronul din organismul șoarecilor masculi, nu au descoperit nicio diferență, indicând că estrogenul este cel care are rolul de a proteja.

Coronavirus. Stilul de viață este un factor important


    Noul coronavirus a infectat zeci de mii de persoaneFoto: AFP
Noul coronavirus a infectat zeci de mii de persoaneFoto: AFP

Totodată, cercetătorii iau în calcul și stilul de viață al bărbaților, comporativ cu cel al femeilor. China area cei mai mulți fumători din lume, 316 milioane, o treime din totalul global. Doar 2% dintre femeile din China fumează, comparativ cu procentul de peste 50% al bărbaților. Ei au și mai multe probleme cu tensiunea, respirația, inima și diabetul, ceea ce îi face să fie predispuși în fața complicațiilor, odată infectați cu noul coronavirus. Bolile pulmonare sunt de două ori mai întâlnite în rândul bărbaților. 

Nu e doar cazul Chinei, susțin cercetătorii. În SUA, femeile sunt mult mai deschise în a merge la doctor atunci când au o problemă și au un stil de viață mult mai sănătos. 

„Bărbații au un fals sentiment de securitate atunci când vine vorba despre coronavirus. Credem că bărbații și femeile se comportă diverit, dar în termeni biologici, nu sunt deloc la fel! Sistemul imunitar este complet diferit”, a declarat doctorul Akiko Iwasaki, profesor univeristar la Yale.

Citește și

China coronavirus. Mai mulți pacienți „vindecați” s-au întors bolnavi la spital! Au ieșit iar pozitiv la testări

Coronavirusul a ajuns în România! Primul caz de infecție, înregistrat în Gorj

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net