Delfinii din Marea Neagră, ucişi şi de război, şi de un virus

După ce biologi ucraineni au declarat că mii delfini au fost uciși ca urmare a războiului din Ucraina, acum simpaticele mamifere au de furcă din cauza unui virus letal, numit mobilivirus.

152 de delfini au eşuat, până acum anul acesta, în România foto: Oceanic Club Constanţa
152 de delfini au eşuat, până acum anul acesta, în România foto: Oceanic Club Constanţa

Conform specialiştilor, acesta este un virus extrem de periculos, care se transmite foarte uşor, mai ales primăvara, în perioada de migraţie. Noi delfinii morţi, care au fost găsiți pe plajele din România, prezintă semnele acestei boli.

„Este vorba de o viroză care, pe lângă infecţia respiratorie acută poate genera şi encefalită. Sunt pusee de febră foarte mare și peste 80% din cazuri prezintă aceste simptome. În acelaşi timp, acest virus afectează foarte mult şi întregul sistemul imunitar“, a declarat biologul marin Răzvan Popescu Mirceni, la Digi24.

„Am avut foarte multe cazuri de delfini la care am bănuit acest virus, dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie și Sănătatea Animalelor de la București", a adăugat medicul veterinar Adrian Bîlbă.

Probele trebuie recoltate la scurt timp de la deces, pentru ca specialiştii să poată identifica virusului. Până acum, a fost confirmată moartea a doi delfini din această cauză, potrivit unui laborator din Franţa.

3.000 de delfini, ucişi de războiul din Ucraina

Anul acesta a fost unul foarte greu pentru delfini. Conform unui biolog de la rezervația „Tuzlovsky Lymans”, un parc natural naţional din Ucraina, 3.000 de exemplare din Marea Neagră au murit, ca urmare a războiului început în 24 februarie de Rusia. Ei nu mai au acces la hrană, din cauza exploziilor şi a sonarelor.

Mulţi au eşuat pe plajele din România şi din Bulgaria. Biologul Costin Timofte a declarat că cele mai multe exemplare s-au găsit, până acum, între Năvodari şi Constanţa: "O parte dintre ele s-au găsit între Sulina și Sf. Gheorghe, în Delta Dunării. Multe exemplare se găsesc între Năvodari și Constanța și în zona Eforie, Eforie Sud, Eforie Nord. Și la fel avem câteva exemplare în partea de sud a litoralului".

152 de deflini, eşuaţi pe plajele din România în prima jumătate a lui 2022

La aceste decese se adaugă şi cele provocate de pescarii din zonă. De la începutul anului, 152 de astfel de mamifere au fost găsite eşuate pe malul românesc doar. "E mult peste media anuală, întrecând chiar și, ca număr de exemplare în perioada asta, cifrele din 2012, an care este înregistrat ca fiind cu cele mai multe cazuri de eșuări: 177", a explicat Marius Paiu, directorul ONG-ului Mare Nostrum, care se ocupă de salvarea delfinilor. 

Populaţia de delfini din Marea Neagră a ajuns la 200.000

În Marea Neagră, se găsesc trei specii de cetacee: afalin (Tursiops truncates ponticus), marsuin (Phocoena phocoena relicta) şi comun (Delphinus delphis ponticus). Statisticile sunt îngrijorătoare. În anii 1950, populaţia era estimată la două milioane de exemplare, dar în 2019, numărul delfinilor s-a redus până la maximum 200.000. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net