«Deschideți granițele sau muriți»! Imigranții, revoltați la frontiere
Criza refugiaților a dispărut din sfera mediatică în ultima perioadă, însă oamenii care încearcă disperați să treacă granițele sunt tot acolo. Din ce în ce mai revoltați și furioși, imigranții luptă din greu pentru a pătrunde în Europa.
Mai mult, după ce s-au rugat luni întregi de autorități, de data aceasta amenință cu violența. „Deschideți sau muriți!”, scrie pe pancartele refugiaților, care și-au pierdut răbdarea așteptând la granița dintre Macedonia și Grecia, potrivit express.co.uk.
Macedonia a ridicat recent un gard la graniță, urmând modelul Ungariei, al Austriei și al altor țări care încearcă să se ferească de imigranți. Construcția, care este încă în proces de ridicare, blochează o rută importantă pentru refugiații care călătoresc din Turcia spre Europa de Nord și de Vest.
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord pare a fi destinația preferată a celor care fug din Africa sau Orientul Mijlociu. Acest lucru se datorează sistemului britanic de beneficii, dar și disponibilității locurilor de muncă. Macedonia insistă pe faptul că le va permite celor care fug de război să treacă prin țară, iar cei care au fugit din Siria, Afghanistan și Iraq pot pătrunde.
Cu toate acestea, mulți alți refugiați, precum cei din Iran, Maroc, Pakistan sau Eritreea, nu beneficiază de această permisiune. Grupurile au intrat în conflict cu autoritățile atunci când acestea le-au spus că nu pot trece.
Migranții nu vor să le permită refugiaților sirieni să intre în Macedonia
Polițiștii greci au reușit cu greu să mențină ordinea, iar cel puțin două persoane au fost rănite, joi (3 decembrie), la graniță, în timp ce sute de oameni erau respinși de Macedonia. Un grup mic de migranți dominant irnanieni nu a putut fi împrăștiat de autorități, care au recurs chiar și la gazele lacrimogene pentru a-i risipi pe oameni. Aceștia formaseră o baricadă pentru a-i opri pe refugiați să intre în Macedonia.
Polițiștii susțin că aproximativ 6.000 de oameni sunt blocați în orașul Idomeni. Aceștia dorm într-o adăpost procurat de autorități, în sute de corturi sau pe câmp. Aproximativ 3.500 dintre ei sunt iranieni, pakistanezi și de alte astfel naționalități, nepermise de către macedoneni, în timp ce restul sunt din Siria, Afghanistan și Iraq.
La aceeași graniță, un bărbat despre care se crede că ar fi din Maroc a fost electrocutat fatal după ce a atins cablurile de înaltă tensiune când s-a urcat pe un tren.
Conflictele au intervenit în contextul în care Grecia este presată de către partenerii europeni să asigure un control mai eficient al granițelor și să înregistreze migranții care ajung acolo. În caz contrar, călătoriile pe bază de pașaport ar putea fi reintroduse pentru cetățenii greci în Europa.
Peste 600.000 de migranți au ajuns în Grecia în acest an, mulți dintre ei încercând să fugă de conflictele din Siria sau Irak. Totuși, Iohannis Mouzalas, ministrul grec pentru Politica de migrație, a declarat că țara lui nu este vinovată pentru fluxul de migranți: „Grecia este la începutul coridorului. Ușa este în Turcia. Așadar, dacă fluxurile nu sunt controlate în Turcia, de pe coasta Turciei, este imposibil să controlăm fluxurile din Grecia sau orice altă membră a Uniunii Europene”.