„E mai ușor să intri în Kremlin decât la etajul10”: Secrete și scenarii în Vatican despre sănătatea Papei

Ultima actualizare:

Spitalizarea Papei Francisc a declanșat un val de zvonuri și speculații în rândul presei italiene, alimentate de lipsa de transparență a Vaticanului. De îndată ce s-a aflat că Suveranul Pontif a fost internat, s-au răspândit teorii conform cărora acesta ar fi decedat. Jurnaliștii de la Vatican au fost asaltați cu întrebări insistente despre starea reală a Papei, în timp ce relatările oficiale rămâneau vagi și insuficiente pentru a liniști opinia publică, retalează New York Times.

O tradiție a secretomaniei

Aceste zvonuri sunt parte a unui „circ mediatic” care apare de fiecare dată când sănătatea Papei este pusă sub semnul întrebării.

Paște la Vatican, papa Francisc FOTO profimedia 0861302494 jpg

Totuși, New York Times subliniază că Vaticanul nu este străin de astfel de suspiciuni, dat fiind că și în trecut a gestionat informațiile despre sănătatea pontifilor cu o discreție aproape opacă.

Istoricii subliniază că Vaticanul a moștenit o cultură a secretului, în care sănătatea Papei este tratată ca o problemă de stat.

Această abordare a dus în repetate rânduri la confuzii și speculații. În 2005, de exemplu, după ce Papa Ioan Paul al II-lea a suferit o traheotomie, Vaticanul anunța că acesta a luat micul dejun cu biscuiți și iaurt, cu doar câteva zile înainte de moartea sa.

„Este mai ușor să intri în Kremlin decât la etajul 10”

Medicii de la Policlinico A. Gemelli, unde este tratat Papa Francisc, nu oferă detalii despre starea sa, iar etajul 10 al spitalului, rezervat exclusiv pontifilor, este inaccesibil presei. 

„Este mai ușor să intri în Kremlin decât la etajul 10”, a spus Diego Maria Nati, medic șef al Crucii Roșii într-o parte a regiunii Lazio.

Această tendință spre discreție este considerată de unii specialiști drept o decizie politică, Vaticanul fiind nu doar un centru spiritual, ci și o instituție cu o influență globală majoră.

Roberto Rusconi, expert în istoria creștinismului, subliniază că aceeași atitudine s-a manifestat și în alte contexte, de la probleme de sănătate la scandaluri care au afectat Biserica Catolică.

„Sfântul Scaun a moștenit ideea că sănătatea liderului său este o chestiune de stat și nu o chestiune publică”, așa cum a fost cazul familiei regale britanice sau liderilor Uniunii Sovietice, explică istoricul Alberto Meloni. „Din acest motiv, a existat întotdeauna acest instinct atunci când a fost vorba de acoperirea stării de sănătate a papei”. 

O transparență limitată

În ultimele zile, Vaticanul a emis două buletine de presă pe zi, oferind informații despre starea generală a Papei, dar evitând detalii esențiale.

În timp ce unii apără această strategie, considerând că Vaticanul este mai transparent decât în trecut, alții cred că secretomania nu face decât să alimenteze speculațiile.

Chiar și atunci când Papa Francisc a fost internat în 2021 pentru o „operație programată”, mulți s-au întrebat de ce anunțul a fost atât de brusc.

Deși Papa Francisc s-a arătat mai deschis decât predecesorii săi, vorbind despre problemele sale de sănătate precum sciatica și infecțiile respiratorii, speculațiile despre starea sa de sănătate nu dispar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
romani italia webp
turista america piata in romania webp
Melania Trump, Georgiana Pascu, foto Shutterstock, Facebook jpg
vin rosu jpg
Thailanda, foto Shutterstock jpg
umbrela ploi jpeg
adapost civil, foto shutterstock jpg
Donald Trump FOTO AFP
image
actualitate.net
image
actualitate.net