Eclipsă de soare 2015: Cum s-a văzut
Eclipsa de soare de azi, 20 martie, a fost vizibilă în Europa şi Nordul Africii. Iată cum s-a văzut eclipsa pe continentul european.
Eclipsa de soare de vineri a fost un eveniment cu totul deosebit, ținând cont că este extrem de rar ca eclipsa să coincidă cu echinocțiul de primăvară, dar și cu fenomenul de Super-Luna. Ea a fost totală în Insulele Feroe şi pe insula Svalbard. În ţară, Luna a acoperit soarele în proporţie de 50% discul Soarelui.
Deşi nu am avut parte de vreme perfectă şi a fost înnorat în multe regiuni din Europa, eclipsa a fost totuşi vizibilă în anumite părţi ale continentului. Şi românii s-au grăbit să vadă fenomenul, mai ales că următoare eclipsă vizibilă în România va avea loc de abia în 2027.
Eclipsa de soare văzută de deasupra norilor, în Insulele Feroe
Europenii s-au grăbit să vadă eclipsa de soare. Turiştii au mers în Insulele Feroe pentru a vedea eclipsa totală, care a lăsat zona în beznă timp de 2 minute şi 47 de secunde. Şi pe restul continentului, lumea a făcut numeroase fotografii eclipsei de soare, chiar dacă a fost doar una parţială. Britanicii au avut parte de imagini spectaculoase, la fel ca şi cei din ţările nordice, deşi cerul nu a fost perfect senin. În schimb, în Italia, Belgia, Spania s-au bucurat în voie de eclipsă, pentru că au avut vreme bună.
Eclipsa de soare în Rupelmonde, Belgia, obturată de nori
Eclipsa de soare, blocată de nori în Bucureşti
Vremea din Bucureşti nu a ţinut partea celor dornici să vadă eclipsa de soare: norii au acoperit cerul şi eclipsa nu s-a văzut. Chiar a început să plouă la un moment dat. Asta înseamnă că trebuie să mai aşteptăm până în 2027, când vom avea parte de următoarea eclipsă vizibilă din ţară.
Dacă ar fi fost cer senin, românii ar fi văzut soarele acoperit de lună de la ora 10:48 până la 13:04.
Eclipsa de soare: Superstiții din vechime
Eclipsa de soare nu este văzută cu ochi buni de foarte multă lume. În credința populară, se spune că eclipsele nu aduc nimic bun ci doar prevestesc un mare cutremur, necazuri, molime sau secete.
Sunt o mulțime de superstiții legate de aceste fenomene. În legendele românești se spune că eclipsele de soare se produc din cauza păcatelor oamenilor, a dracilor care fură Soarele sau a vârcolacilor care mănâncă din el.
Alt mit puternic spune că femeile însărcinate nu ar trebui să iasă din casă în timpul eclipsei pentru a proteja pruncul de influența creaturilor malefice.