Delfinariul din Constanţa, gazdă pentru delfini şi lei de mare din Ucraina

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Delfinariul din Constanţa e gazdă pentru patru delfini şi trei lei de mare aduşi de la Harkov (Ucraina). Mamiferele marine au ajuns aici după ce au stat o perioadă şi în Odesa, la numai 150 de metri de o zonă în care se trăgea intens. “Acum urmează un tratament împotriva stresului”, dezvăluie, pentru adevarul.ro, managerul Delfinariului din Constanţa. 

“Sunt extraordinar de inteligenţi  şi au simţurile foarte dezvoltate”,  arată specialiştii
“Sunt extraordinar de inteligenţi şi au simţurile foarte dezvoltate”, arată specialiştii

Musafiri speciali! Patru delfini (Veterok, Marucya, Maya şi Kiki) şi trei lei de mare (Mary, Zosya şi Alex), de la Delfinariul din Harkov (Ucraina), au fost aduşi la Delfinariul din Constanţa în urmă cu două săptămâni.

Citeşte şi: Delfinii din Marea Neagră, arși în exploziile din Ucraina. Imagini cu puternic impact emoțional!

Solicitarea ucrainenilor a fost făcută încă de la începerea războiului, dar partea română a avut nevoie de timp ca să primească toate avizele pentru ca mamiferele marine să ajungă la Constanţa. 

Mamiferele au fost duse iniţial la Odesa

Delfinariul din Harkov e deţinut de o societate comercială care are patru delfinarii în toată lumea, iar activitatea principală este cea de realizare de spectacole cu delfini, lei de mare şi pinguini. După izbucnirea războiului, mamiferele de la Harkov, un oraş vizat de bombardamentele ruseşti, au fost aduse mai aproape de Constanţa, la Odesa.C

Citeşte şi: Povestea fantastică a lui Max, câinele care face parte din tabăra ucrainenilor

„S-a tras la 150 de metri de ei, în Odesa. Au stat în delfinariul închis. Au fost puşi saci de nisip la intrare şi la geamuri, iar antrenorii erau în permanenţă alături de delfini, în apă. Ţin foarte mult la ei”, spune Iulian Călin, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa (din cadrul căruia face parte şi Delfinariul). 

Delfinii răspund  imediat la solicitările  antrenorului. Captură video
Delfinii răspund imediat la solicitările antrenorului. Captură video

În carantină până săptămâna viitoare

Animăluţele au ajuns în România numai după ce reprezentanţii Delfinariului din Harkov au încheiat o înţelegere cu militarii ruşi, care le-au creat un culoar special pentru evacuare. În prezent, mamiferele marine sunt în carantină până pe 9 iunie. Astfel, nimeni nu are voie să intre la ele, în afară de antrenorii lor şi de medici.

„Delfinii şi leii de mare urmează acum un tratament împotriva stresului. Au avut un drum greu. Condiţiile au fost dificile în Ucraina, s-a tras aproape de ei. Fiind extraordinar de inteligente şi cu simţurile foarte dezvoltate, mamiferele marine au perceput orice sunet, orice agitaţie. Antrenorii lor stăteau de multe ori în apă, cu ei, pentru a-i linişti”, explică Iulian Călin.

Ucrainenii au ales să aducă toţi cei patru delfini, cu vârste de 8-9 ani, la Constanţa, întrucât delfinii Ni-Ni (17 ani) şi Chan-Chan (19 ani) ai Delfinariului de aici sunt din aceeaşi specie (afalin), ceea ce e deosebit de important pentru acceptare, în cazul în care autorităţile vor decide ca mamiferele să stea împreună după expirarea  carantinei. 

Şi leii de mare  se simt bine la  Delfinariul  din Constanţa. Captură video
Şi leii de mare se simt bine la Delfinariul din Constanţa. Captură video

Potrivit regulamentelor de la Constanţa, delfinii şi leii de mare refugiaţi din Ucraina nu vor putea face spectacole în faţa publicului român.

„Noi, la delfinariu, facem demonstraţie, ştiinţă şi educaţie, ei fac spectacole. N-aş putea să vă spun ce se va întâmpla după 9 iunie. Discutăm deocamdată doar despre salvarea lor şi avem grijă să-şi revină la adevăratul potenţial”, completează managerul Delfinariului.

Click! spune

Românii ar putea învăţa tehnici de la specialiştii ucraineni, care sunt foarte experimentaţi în acest domeniu. „Tot ceea ce înseamnă plata medicilor, antrenorilor sau achiziţionarea hranei este suportat de către ucraineni”, arată Iulian Călin.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia comaneci tarom jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net