Sute de romi din Ucraina s-au refugiat în gara din Praga: „Este criză umanitară”

Gara din Praga, un loc plin de turiști în mod normal, servește acum drept tabără pentru refugiații romi care au plecat din Ucraina, de teama războiului. Sute de persoane dorm pe peroane, scaune sau pe oriunde altundeva prind un colțișor pe care îl transformă rapid în pat.

stanga
dreapta
refugiati ucraina jpg
image 2022 02 26 25393641 41 refugiati vama isaccea png
REFUGIATI ISACCEA INQUAM PHOTOS 00 Bogdan Buda jpg
refugiati profimedia (2) jpg
refugiati profimedia (1) jpg

Milioane de refugiați au emigrat din Ucraina de la începutul războiului și printre aceștia se află și un număr copleșitor de persoane de etnie romă. Marea diferență este, însă, că familiile rome din Ucraina s-au lovit de refuzuri peste refuzuri.

Nu au unde să meargă și, uneori, pare că nimeni nu îi vrea. Copiii se joacă pe marginea peroanelor, într-un context extrem de periculos, dorm pe jos și mănâncă orice apucă.

În ultimele săptămâni, criza romilor din Ucraina s-a agravat considerabil. Li s-a pus la dispoziție un tren cu dormitoare improvizate în care pot dormi, dar doar între orele 21:00-5:00. 

Capacitatea acestuia este mult prea mică pentru numărul de persoane care nu au unde să se ducă, iar angajații serviciilor de urgență transmit că cele 500 de persoane care se înghesuie zilnic într-un spațiu ce are capacitate de maximum 260 trăiesc în condiții mizere. Mulți dintre refugiați nu dorm de zile bune, dat fiind faptul că... nu au unde.

„E cea mai importantă situație din Republica Cehă”

Voluntarii care s-au angajat să ajute refugiații sunt dezamăgiți, suprasolicitați și depășiți de situație. Geti Mubeenova face parte din „Organizația de Ajutorare a Refugiaților” și se ocupă îndeaproape de această problemă.

Citește și Aproape 100 de refugiați ucraineni, evacuați dintr-un cămin bucureștean

S-au făcut presiuni imense la nivelul autorităților pentru a le pune la dispoziție refugiaților spații de cazare adecvată și speră că situația se va remedia până la finalul acestei luni.

E cea mai importantă situație din Republica Cehă. Am fost puși aici pentru a ajuta cu informații, dar acum ne confruntăm cu o criză umanitară. Nu mai este suportabil”, a declarat Geti, pentru The Guardian.

Familiile rome din Ucraina sunt compuse, în mare parte, din femei și copii. Unele persoane sunt în vârstă, iar altele au dizabilități- nu contează. Toți refugiații trăiesc pe jos, cu genți pline de lucruri personale în jur, protejate de paznici.

Vezi și Refugiată din Ucraina: «Sunt recunoscătoare României pentru tot!»

Mulți dintre ei așteaptă ca autoritățile din Cehia să decidă ce se va întâmpla de acum în colo, dacă se califică pentru permise de ședere. Unora, ușile li s-au închis pur și simplu în nas, iar acum nu știu în ce direcție să se îndrepte.

stanga
dreapta
refugiati ucraina 3 afp jpg
refugiati ucraina 2 afp jpg
refugiati ucraina afp jpg
refugiati ucraina foto UNICEF jpg
refugiati ucraina GettyImages 1372870113 jpg
razboi ucraina refugiati

„Stăm pe jos ca niște câini”

Zanna, o mamă adolescentă a trei copii, locuia în Kiev până să înceapă războiul. Viața ei a luat o întorsătură neașteptată și a ajuns să trăiască asemenea unei persoane fără adăpost.

„Am încercat să ne înregistrăm, să primim protecție în calitate de refugiați, dar nu ne-au acceptat și nu ne-au pus la dispoziție niciun document prin care să explice motivele.

Am venit aici în căutarea unui loc în care să stăm, dar pur și simplu stăm pe jos ca niște câini. Suntem epuizați, nu mai avem energie. Simt că nu mai am nicio speranță”, a transmis tânăra.

Voluntarii transmit că, din păcate, aceasta este o poveste tipică în cazul refugiaților de origine romă din Ucraina. În multe dintre cazuri, autoritățile nici măcar nu le permit accesul în clădiri, iar alte state europene le interzic de la bun început intrarea pe teritoriu.

„Am luat parte la întâlniri cu reprezentanți ai primăriei orașului Praga, ai poliției ș.a.m.d. și am observat cu povestea se schimbă- oamenii nu mai vorbeau despre refugiați, ci despre «migranți economici» și «turiști pentru ajutor social».

Reprezentanții mi-au spus că (n.red.- refugiații romi) nu au documentele necesare aplicațiilor pentru protecție, dar de multe ori nici nu li se permite depunerea acestora, ceea ce e ilegal”, a mai precizat Mubeenova.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

anca pandrea 1 jpeg
image png
Andreea, Cristi Balan
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
5 poza mare JPG
FotoJet jpg
dani otil gabriela prisacariu
printul harry profimedia 0685156749 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Andreea, Cristi Balan
5 poza mare JPG
harriotte miss univers marea britanie instagram (3) png
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg