Elevii din China s-au întors la școală. Ce măsuri de protecție au luat autoritățile
Bănci distanţate, elevi şi profesori cu măşti, temperatura luată la intrarea în unitatea de învăţământ, examene date în condiţii speciale. China, ţara de unde a pornit pandemia de Covid-19 a redeschis şcolile, dar a luat super măsuri de protecţie, atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice.
Reîntoarcerea elevilor în bănci este un subiect intens discutat în toată lumea. O parte din Europa, care a început să relaxeze măsurile de carantină instituite acum două luni, ia în calcul redeschiderea şcolilor înainte de vacanţa de vară, altele nici nu-şi pun problema până la toamnă. China, ţara care a anunţat că nu mai are cazuri şi decese provocate de noul coronavirus a redeschis, la sfârşitul săptămânii trecute, porţile şcolilor şi ale liceelor. Elevii stau însă la coadă la intrarea în unitatea de învăţământ, pe culoare special amenajate, ca la aeroport, pentru a li se lua temperatura. Măştile sunt obligatorii, atât în cazul lor, cât şi al profesorilor Şi în sala de clasă îi aşteaptă schimbări: băncile au fost distanţate la peste un metru, iar predarea va fi în mare măsură digitală.
Şi la Hong Kong, unde sute de mii de candidaţi susţin în aceste zile bacalaureatul, s-au luat aceleaşi măsuri de protecţie, pentru a preveni apariţia unor noi îmbolnăviri. De altfel, de la 1 iunie, oraşul Beijing va interzice o serie de comportamente ”necivilizate”, în vederea creşterii igienei în locurile publice, în plină pandemie de coronavirus, au anunţat duminică autorităţile locale din capitala chineză, informează AFP, citat de Agerpres. Pe noua listă de contravenţii în capitala chineză figurează strănutul sau tuşitul fără acoperirea nasului ori a gurii şi absenţa măştii în caz de boală.
În schimb, în Italia, unde autorităţile au anunţat că întreprinderile se vor redeschide pe 4 mai, elevii nu vor mai merge la şcoală până în septembrie. Nici în România lucrurile nu sunt încă stabilite. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că autorităţile nu se vor grăbi cu o decizie legată de redeschiderea şcolilor, întrucât au văzut din experienţa Franţei, care a deschis parţial şcolile, că ”primele semne nu sunt încurajatoare”.
”Un sfert din toţi cei bolnavi de COVID-19 sunt în Suceava şi avem datoria să evităm naşterea unor noi focare. De aceea nu ne grăbim cu o decizie legată de şcoli. Am vorbit chiar sâmbătă în Franţa, care a redeschis parţial şcolile, şi au apărut deja cazuri de infectare şi în rândul copiilor, şi în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea”, a spus Nelu Tătaru, conform news.ro.