Fenomenul care amenință viețile a două miliarde de oameni. Compromite aprovizionarea cu apă, agricultura și producția de electricitate

Un fenomen meteorologic influențează direct una dintre cele mai populate regiuni ale lumii. În Munții Himalaya a încetat să ningă, iar aproximativ două miliarde de oameni riscă să rămână fără apă.

Fenomenul care amenință viețile a două miliarde de oameni / foto: Shutterstock
Fenomenul care amenință viețile a două miliarde de oameni / foto: Shutterstock

Stratul de zăpadă din Himalaya, lanțul muntos care se întinde pe 2.500 km, din Afganistan în vest până în Myanmar la est, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 23 de ani, anunță Oficiul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNDRR), potrivit „News.com.au”. Mai mult, în ultimii cinci ani, stratul de zăpadă a fost constant mai mic decât media.

Ciclul anual de topire a zăpezii hrănește 12 bazine hidrografice importante, care străbat Asia Centrală și de Est, fiind surse esențiale de apă pentru două miliarde de oameni.

Aceasta este o tendință alarmantă. Observăm astfel de situații de deficit care apar în succesiune continuă”, a avertizat Sher Muhammad, specialist al Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Integrată a Munților (ICIMOD).

Marile râuri ale Asiei sunt în pericol

Unele râuri suferă mai mult decât altele. Astfel, Mekong și Salwen, care alimentează Myanmar, Thailanda, Laos, Vietnam și Cambodgia, au acum cu mai puțin de 50% din cantitatea normală de apă, ceea ce pune în pericol aprovizionarea cu apă, agricultura și producția de energie pentru milioane de oameni.

De asemenea, în bazinul râului Yangtze din China stratul de zăpadă a fost cu 26% sub nivelul normal. Scăderi dramatice de aproximativ 24% au fost semnalate și în bazinele râurilor Gange (care traversează India și Bangladesh) și Indus (care alimentează Kashmirul și Pakistanul).

„Acest lucru înseamnă stres de apă la începutul verii, mai ales pentru comunitățile din aval, care deja se confruntă cu valuri de căldură premature și tot mai intense”, a mai explicat specialistul.

Organizația Meteorologică Mondială a ONU avertizează că o încălzire globală de doar 1,5°C va dubla frecvența fenomenelor meteorologice extreme. Totodată, producția de orez din Indonezia până în Vietnam ar putea scădea cu până la 50% până în 2100, dacă nu se iau măsuri urgente și costisitoare de adaptare la schimbările climatice, avertizează Banca Asiatică de Dezvoltare, menționată de sursă.

Fenomenul este global

Asia este regiunea cea mai afectată, însă fenomenul nu este unul izolat. De exemplu, Marea Aral dintre Uzbekistan și Kazahstan s-a micșorat la o fracțiune din dimensiunea sa inițială, Marea Caspică a Rusiei, cel mai mare lac din lume, este în retragere accelerată, iar Lacul Ciad, din centrul-vestul Africii, s-a evaporat în proporție de 90%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Bucuresti anii 60 jpg
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
carte pixabay jpg
piedone jpg
alimente care cresc tensiunea arterială jpeg
marea de la sat jpg
meadow 338211 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net