Everest a crescut brusc în înălțime. Cât măsoară acum și cum explică experții fenomenul excepțional

Escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt punct de pe pământ, a fost întotdeauna o performanţă, dar de acum, atingerea vârfului va fi o misiune și mai dificilă. Cercetătorii spun că masivul are un fel de creştere bruscă şi au găsit explicaţia pentru acest fenomen cu totul ieșit din comun.

Crește cel mai înalt punct de pe Pământ

everest noaptea jpg

Lanţul muntos Himalaya s-a format în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, când subcontinentul indian s-a izbit de placa tectonică eurasiatică - deşi cercetări recente au sugerat că marginile acestor plăci erau deja foarte înalte înainte de coliziune.

Recent, vârful Everest din Munții Himalaya a înregistrat o creștere bruscă de câteva zeci de metri, iar cercetătorii studiază fenomenul.

Partea exterioară rigidă a Pământului este împărţită în plăci colosale care se mişcă treptat în timp, într-un proces numit tectonica plăcilor. Fenomenul ridică pur și simplu lanțul muntos Himalaya, scrie The Guardian.

Procesul fiind încă în desfăşurare, lanţul muntos continuă să fie împins în sus.

Cu cât s-a înălțat Vârful Everest în urma fenomenului  

Experţii spun că Everestul, care în prezent măsoară 8.849 de metri,  a cunoscut o creştere suplimentară a înălţimii sale ca urmare a eroziunii provocate de râurile învecinate.

„Studiul nostru demonstrează că până şi cel mai înalt vârf din lume este supus unor procese geologice continue care îi pot afecta în mod măsurabil înălţimea pe scări de timp geologice relativ scurte”, a declarat profesorul Jingen Dai de la Universitatea Chineză de Geoştiinţe din Beijing, coautor al studiului.

 Cercetătorul a observat un fel de anomalie în cazul Everestului, vârful său fiind cu aproximativ 250 de metri mai înalt decât ceilalţi munţi cei mai înalţi din Himalaya.

În plus, datele au sugerat o discrepanţă între ratele de înălţare pe termen lung şi pe termen scurt ale Everestului.

„Acest lucru a ridicat întrebarea dacă există un mecanism de bază care face ca înălţimea anormală a Everestului să fie şi mai mare”, a declarat Dai.

În studiul publicat de revista Nature Geoscience, Dai şi colegii săi arată cum au creat modele computerizate pentru a explora evoluţia reţelelor fluviale din Himalaya.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diana sosoaca botnita png
maria antoaneta jpg
Tebea 2024  Adevărul  Facebook Diana Sosoaca jpg
reumatism jpg
madalina jpg
animale biserica profimedia (2) jpg
zambet shutterstock  jpg
panouri solare casa depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net