Unde se află „canionul” României. Aici sunt cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde”
Județul Vâlcea este unul dintre cele mai bogate locuri din România. Cu peste 70 de peşteri în toată zona montană, deține unul din cele mai mari bazine hidrografice din România. Totodată, peștera Lacului Verde despre care se consideră a fi una dintre cele mai frumoase și interesante peșteri din România este situată în Valea Oltului.
Vâlcea deţine unul din cele mai mari bazine speologice
„Nu spun că ar fi cel mai mare bazin speologic din România, dar ne aflăm printre judeţele cu cele mai multe peşteri din ţară, grupate în toate zonele montane. În Făgăraş, în Lotru, în Parâng, în Căpăţânii, sunt peşteri, unele aproape deloc cercetate, altele efectiv sunt arii protejate, pentru că ascund cu adevărat minuni, cum ar fi Peştera Lacului Verde, Peştera Perlelor sau a Caprelor.
Sunt peşteri care, în următorii cinci ani, vor face parte din zestrea turistică a acestui judeţ, alături de celelalte peste 500 de obiective turistice de patrimoniu", a declarat Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din Vâlcea.
Câte peșteri există în munții Făgăraș
Astfel, în munţii Făgăraş, Vâlcea deţine 8 peşteri verticale în Coţi, în munţii Cozia, peşterile din masivul Ciortea. Pe Valea Latoriţei, în Chei, sunt nu mai puţin de 20 de peşteri, una din cele mai cunoscute fiind Peştera Laptelui, acelaşi număr de peşteri, în Munţii Târnovului. Peşte 30 de peşteri se află în Canionul Cheii, aici, un număr de 10 fiind declarate arii protejate datorită speciilor de lilieci, desenelor rupestre, unor stalagmite uriaşe, fosilelor de urs preistoric.
Una dintre peşteri deţine un lac subteran cu un colorit verde-smarald, altă peşteră nu formează stalagmite, ci mai multe sfere calcaroase de diferite culori, în podeaua cavernei, denumite perle. În zona Cernei, există unele dintre cele mai lungi peşteri din judeţ, care depăşesc şi 3.000 de metri în galerie, potrivit Agerpres.
Peștera Lacului Verde
Această peșteră, despre care se consideră a fi una dintre cele mai frumoase și interesante peșteri din România, este situată în Valea Oltului, la doar câțiva kilometri distanță de localitatea Mușetești. Peștera a fost descoperită, în anul 1932, de către speologii români, iar de atunci a atras atenţia turiştilor şi a devenit o destinaţie populară pentru cei pasionaţi de aventură şi explorare.
Peștera Lacului Verde se întinde pe o lungime de aproximativ 820 de metri și este considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din țara noastră, datorită frumuseții sale naturale și a peisajelor spectaculoase pe care le oferă. În interiorul peșterii se regăsesc mai multe săli și galerii, care se întind pe o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați. Cea mai impresionantă atracție a peșterii este lacul subteran cu apă de culoare verde smarald, de unde și denumirea de „Lacul Verde”.