Fotbalistul Andrej Lazarov a murit salvându-i pe alții în clubul Pulse din Macedonia de Nord: „Gestul său eroic nu va fi uitat”
Fotbalistul Andrej Lazarov, în vârstă de doar 25 de ani, a murit eroic într-un incendiu izbucnit pe 16 martie, care a cuprins clubul Pulse din Kočani, Macedonia de Nord, provocând moartea a peste 59 de persoane și rănirea altor cel puțin 155. Lazarov, care juca pentru FC Shkupi, a ajutat mai multe persoane să scape din calea focului devastator, însă a decedat din cauza inhalării de fum.

„Andrej Lazarov a dat dovadă curaj și umanitate până în ultima clipă”
Gestul său eroic a impresionat întreaga țară. „Cu adâncă durere și tristețe, anunțăm că fotbalistul nostru, Andrej Lazarov, a fost confirmat printre victimele incendiului tragic. A dat dovadă de curaj și umanitate până în ultima clipă. În timpul actului său de curaj, a fost copleșit de fum. Curajul și umanitatea sa în acele momente finale vor rămâne mereu în amintire.”, a anunțat FC Shkupi pe Facebook.

Clubul a subliniat curajul lui Lazarov și a spus că pierderea reprezintă un șoc imens atât pentru echipă, cât și pentru fani: „Este o pierdere uriașă pentru clubul nostru, colegii noștri și întreaga comunitate fotbalistică. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima durerea pe care o simțim acum”. Lazarov a fost fost jucător al naționalei de tineret a Macedoniei și a evoluat în Croația timp de puțin peste un an, înainte de a semna cu Shkupi în septembrie.

Incendiul de la clubul Pulse a pornit de la artificii
Incendiul a avut loc în timpul unui concert al trupei DNK la care se aflau aproximativ 1.000 de persoane. Spectacolul a început în jurul miezului nopții, iar incendiul ar fi izbucnit aproximativ la ora 3 dimineața, ora locală, duminică.
Martorii au descris scene dramatice în care flăcările au cuprins tavanul, aprinse de scânteile provenite de la artificii. Ministrul de Interne al Macedoniei de Nord, Panche Toshkovski, a descris scena haotică și a indicat că incendiul a fost probabil cauzat de artificiile care au aprins materiale ușor inflamabile în interiorul clubului. Potrivit martorilor, multe persoane au murit zdrobite în timpul unei „panici generale”.
Andrej Gjorgieski, membru al trupei DNK, a murit în incendiu, împreună cu fotograful formației Aleksandar Efremov, vocalista Sara Projkovska, toboșarul Gjorgji Gjorgiev și chitaristul Filip Stevanovski. Singurul supraviețuitor al trupei este Vladimir Blazev, care se află în stare gravă.
Răniții au fost transportați la spitalul local din oraș și la unități din orașul Stip, aflat la 30 de kilometri spre sud, în timp ce elicoptere au transportat o parte dintre răniți la spitale din capitala Skopje, potrivit tabloidului britanic Daily Mail.
Directorul spitalului din Kočani, Kristina Serafimova, a declarat că 30 de persoane sunt tratate la spital, în timp ce alte 60 erau transferate către o altă unitate medicală. În timp ce familiile victimelor plângeau pierderea celor dragi și vegheau cu sufletul la gură în spitale luni, autoritățile din Macedonia de Nord au declarat că investighează posibile abateri din partea oficialităților în cazul incendiului tragic.
15 persoane au fost arestate și a fost dezvăluit faptul că clubul Pulse nu avea o autorizație de funcționare. „Nu voi avea milă pentru cei vinovați”, a spus premierul Hristijan Mickoski duminică. „Nu există nici o persoană în Macedonia care să nu aibă inima sfâșiată de această tragedie!”.
Proteste violente în Macedonia de Nord
Duminică, guvernul a decretat 7 zile de doliu național în Macedonia de Nord, însă tensiunile din orașul Kočani au ajuns la un punct culminant. Un protest a degenerat luni, după incendiul devastator care a avut loc în clubul Pulse.
Sute de manifestanți au ținut un moment de reculegere în centrul orașului, au aprins lumânări și au pornit într-un marș pașnic. Însă, la un moment dat, au trecut pe lângă un restaurant deținut de patronul clubului care a ars, iar unii dintre protestatari au devenit violenți, distrugând tot ce le stătea în cale.
Ei au distrus mesele, scaunele, geamurile și televizoarele din restaurant. Ulterior, s-au îndreptat spre clădirea primăriei, cerând ca primarul Ljupco Papazov, care tocmai demisionase mai devreme în acea zi de luni, să iasă în fața lor.
Însă, când poliția a blocat intrarea în clădire pentru oameni, inclusiv pentru părinții victimelor, aceștia au început să arunce ouă, sticle și alte obiecte, deteriorând fațada și spargând geamurile. „Când vine vorba de a lua bani, sunt primii care apar, dar când este vorba de responsabilitate, când cineva ar trebui să stea în fața acestor oameni, sunt de negăsit,” a strigat un protestatar furios în fața camerelor de televiziune, conducând o coloană de oameni spre clădirea primăriei.