FOTO: Vânaţi şi vânduţi de propriile familii! Albinoşii din Tanzania, ucişi pentru că "aduc noroc"

Ultima actualizare:

    Miriamu, o mamă singură de 28 de ani, ale cărei braţe au fost tăiate într-un atacfoto: universalif.org
Miriamu, o mamă singură de 28 de ani, ale cărei braţe au fost tăiate într-un atacfoto: universalif.org

Albinoşii din Tanzania sunt vânaţi “ca nişte animale” de propriile familii care, din lăcomie şi dorinţa de a fi bogaţi, îi vând pe bani mulţi, conform dailymail.co.uk.

Se crede că anumite părţi din corpul unui albinos adus noroc şi bogăţie unei persoane, aşă că unii sunt dispuşi să dea chiar 4.000 de dolari pentru un picior sau o mână şi 75.000 de dolari pentru un corp întreg, scrie dailymail.co.uk.

Persoanele care suferă de albinism sunt atacate constant de oameni care vor să le taie membrele. În urma atacurilor, ei rămân mulitaţi sau sunt chiar ucişi.

Albinismul, o boală genetic ereditară care duce la lipsa totală a pigmetului din piele, păr şi ochi, afectează unul din 1.400 de tanzaniei. Deseori este rezultatul cosnagvinizării din cadrul comunităţilor rurale şi izolate, conform experţilor. În lumea vestică, doar o persoană din 20.000 e afectată.

De când atacurile au fost înregistrate, 74 de persoane au murit, iar 59 au scăpat cu viaţă. Nici măcar morţii nu sunt în siguranţă: 16 morminte au fost jefuite.

Cel mai recent caz este al unei fete de patru ani, Pendo Emmanuelle Nundi, care a fost răpită din casa ei, în decembrie.

Tatăl şi unchiul ei au fost ambii arestaţi în legătură cu dispariţia fetei, care nu a fost găsită în ciuda ameninţărilor poliţiei şi a unui recompense de 1.700 de dolari.

Organizaţiile din zonă nu se aşteapta ca fata să fie salvată şi cred că va avea un sfârşit brutal, dacă nu e deja moartă.

Mwigulu Matonange avea doar 10 ani când a fost atacat de doi bărbaţi când se întorcea acasă de la şcoală cu un prieten.

I-au tăiat braţul stâng, iar apoi au dispărut în junglă cu “trofeul” lor.

“Am fost ţinut la pământ ca o capră care urma să fie sacrificată”, a declarat el, conform dailymail.co.uk, după atacul din februarie 2014.

Cei doi atacatori erau străini, dar în cazul fetei era normal ca tatăl să fie bănuit: a anunţat că fost răpită doar după jumătate de oră de la dispariţie, deşi ar fi putut fi ajutat.

Nu doar copiii sunt atacaţi. O femeie de 38 de ani a fost atacată cu macete de soţul ei şi alţi patru bărbaţi când dormea, în februarie 2013, potrivit unui raport al ONU. Fiica ei de 8 ani s-a uitat la tatăl ei când acesta pleca din casă cu mâna mamei.

Josephat Torner luptă pentru drepturile albinoşilor din Tanzania
Josephat Torner luptă pentru drepturile albinoşilor din Tanzania

Albinoşii din Tanzania se tem că tentaţia de a face rapid 200 de dolari, de trei ori cât salariul minim din ţară, îi pune pe ei şi pe familiile lor în pericol.

“Acum vedem părinţi care sunt implicaţi în atacuri. Ce fel de război ducem dacă părinţii şi familiile noastre fac asta? În cine putem să avem încredere? Nu ştii cine îţi este duşman. Cei care suferim de albinism suntem vânaţi şi ucişi pentru corpurile noastre. Totul pentru că oamenii vor să se îmbogăţească”, a declarat un activism pentru drepturile albinoşilor, Josephat Torner.

El a continuat: “Trăim încă în pericol. Asta din cauza oamenilor, care au idei diferite. Unii cred că trebuie să ne vândă. De ce? De ce acum? Cine e în spatele acestor crime?”

Politicienii, vinovaţi pentru crime?

Jospehat, care primeşte ameninţări cu moartea şi a fost atacat în 2012, crede că oameni sus-puşi sunt în spatele atacurilor: “Oamenii vând membrele pentru bani mulţi. În spatele atacurilor ar putea fi politicieni”.

Teoria lui Josephat e susţinută de un canadian care se ocupă de o organizaţie de caritate, Under the Same Sun (nr: “Sub acelaşi soare”).

“În Tanzania, care este a 25-a cea mai săracă ţară din lume, singurii oameni care au asemenea bani sunt politicienii sau afaceriştii”, a spus Peter Ash.

Pendo Sengerema, 15, a fost atacată în propria casă
Pendo Sengerema, 15, a fost atacată în propria casă

Doar zece oameni au fost judecaţi pentru atacuri, dar niciunul dintre ei nu e un cumpărător.

“Doar vraci sau asasini plătiţi au fost condamnaţi. Dar nu au dat numele nici unui cumpărător, nici măcar cei care au fost condamnaţi la moarte”, a completat Peter.

Conform activiştilor, atacurile sunt mai dese în anumite perioade: alegeri generale se apropie în octombrie, aşa că acum e un moment extrem de periculos pentru albinoşi.

ONU a atras atenţia că politicienii care fac campanie s-au folosit de vraci pentru a avea noroc în august 2014.

“Albinoşii se ascund în timpul campaniei electorale”, a spus Peter, iar Jospehat a adăugat: “Anul acesta avem alegeri. De anul trecut sunt multe atacuri şi crime”.

În cursul a doar 11 zile anul trecut, au avut loc trei atacuri şi două încercări. Un bărbat, care ar fi avut în jur de 20 de ani, a fost găsit mutilate. A doua zi, mama a şapte copii a fost atacată şi a rămas fără un braţ.

Albinoşii, ţinuţi în tabere speciale şi izolaţi de comunităţi

Pendo Sengerema, de 15 ani, a fost atacată când lua cina cu familia ei, acasă. I-au ciopârţit braţul drept, chiar sub cot, înainte de a fugi în noapte. Conform lui Peter Ash, un vraci a primit o comandă de la un client bogat care i-a promit 600 de dolari pe braţ.

După atac, Pendo a implorat să fie luată din sat: “Rog poliţia să mă ducă într-un loc sigur şi să mă protejeze pentru că se vor întoarce să mă omoare”.

“Locurile mai sigure” sunt centre din jurul ţării unde albinoşii stau împreună, înconuraţi de pereţi înalţi pentru a fi protejaţi. Taberele au fost ridicate după primul val de atacuri.

Copiii şi adulţii albinoşi sunt ţinuţi în tabere, izolaţi de restul lumii
Copiii şi adulţii albinoşi sunt ţinuţi în tabere, izolaţi de restul lumii

“Trebuia să fie o soluţie pe termen scrut, dar nu există planuri pe termen lung”, a spus Peter.

După ani de zile, ele încă există, iar acum acolo sunt aduşi atât copii cât şi adulţi: “Copii de aici stau şapte ani fără părinţi. Comunităţile nu le permit să revină în sânul lor. Ei cresc fără părinţi. Dacă întrebi comunităţile de ce îi trimit acolo, îţi vor spune că acolo e locul lor. Dar locul nostru nu e în aceste tabere”, a spus Josephat.

Guvernanţii promit schimbare, dar activiştii nu îi cred

Se pare că autorităţile incep să ia atitudine: vracii din spatele atacurilor au fost proscrişi. Însă cei care folosesc doar plante nu au fost interzişi.

“Aşa-zişii vraci sunt responsabili pentru atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Isaac Nantanga.Nu se ştie însă dacă asta va schimba în vreun fel situaţia.

Harry Freeland, care a petrecut şapte ani alături de Josephat şi alţi albinoşi pentru a realiza un documentar, “In the Shadow of The Sun” (nr: “În umbra soarelui”), e precaut: “Nu putem trage concluzii pripite. Nu înseamnă nimic dacă nu avem rezultate vizibile”.

Peter e şi mai puţin încrezător şi dă ca exemplu anul 2009, când preşedintele Jakaya Kikwete  a făcut acelaşi lucru. Însă oamenii, care se bazează pe leacurile tradiţionale, s-au revoltat, iar legea a picat.

Acum guvernul pune accentual pe educaţie, ceva ce Josephat face de ani de zile: îşi riscă viaţa mergând în saturi izolate pentru a explica oamenilor că albinoşii nu sunt fantome, ci fiinţe umane, iar corpul lor nu aduce noroc.

“De ce suntem ameninţaţi în propria ţară din cauza culorii? Trăim ca refugiaţi din cauza culorii. Suntem judecaţi, pedepsiţi. Ce ne cerem e dreptul la viaţă. E ceva fundamental, dar ni se neagă. Vreau să trăiesc ca alţi oameni”, a completat el.

Albinoşii: fantomle care îţi aduc bani, putere, noroc

Kabula, 13 ani, a fost atacată în 2010: întreg braţul i-a fost tăiat. A scăpat ca printr-o minune
Kabula, 13 ani, a fost atacată în 2010: întreg braţul i-a fost tăiat. A scăpat ca printr-o minune

Albinoşii sunt consideraţi “fantome” care pot fi şterse de pe faţa pământului în multe părţi din Tanzania şi în întreaga Africă.

Deseori, familiilor li se spune să îi ucidă pe copii la naştere. Totuşi, oamenii pun mare preţ pe corpul lor.

“Atacurile sunt rezultatul discrimării şi stigmatizării. Dacă mă respecţi, nu mă vei trata ca un obiect”, spune Josephat.

Vraci susţin că părţile corpului unui albinos aduc noroc, bogăţii şi putere, iar minerii folosesc oasele lor ca amulete. Părul albinoşilor e ţesut în plasele pescarilor.

Copiii sunt în cel mai mare pericol, pentru că inocenţa lor e considerată preţioasă.

Cel mai des, se taie membre, dar sunt cauzuri în care victimele au fost decapitate, organele genitale, urechile, bucăţi din piele au fost îndepărtate, ochii şi inima au fost scoaşi.

În unele cazuri, albinoşii sunt violaţi pentru că se crede că un astfel de atac are puteri tămătuitoare.

Problema nu e doar a Tanzaniei

Un total de 136 de crime şi 211 atacuri au fost înregistrate în 25 de ţări din Africa de când a început să se ţină evidenţa.33 de crime au fost înregistrate în ţara vecină Burundi şi 29 în Congo.În Africa de Vest, astfel de atacuri au loc în Nigeria, Ghana şi Coasta de Fildeş, iar în sud în Namibia, Mozambique şi Africa de Sud.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net